Dümende 14 gün: Afrika'dan Avrupa'ya geçmek isterken Brezilya'da kurtarıldılar

Nijerya'dan bir kargo gemisinin dümen kısmında Atlas Okyanusu'nu 14 günde geçen dört kişi Brezilya federal polisi tarafından kurtarıldı. İki kişi Nijerya'ya döndü, iki kişi sığınma talep etti.

Fotoğraf: Brezilya Federal Polis Departmanı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'ya gitmek üzere Nijerya'nın Lagos kentinden bir kargo gemisinde yola çıkan dört Nijeryalı mülteci, Brezilya'da okyanustan sağ kurtarıldı. Geminin dümeninde 14 gün boyunca kaldıkları ifade edilen dört kişinin yolculuğun onuncu günü yiyeceği ve suyunun tükendiği, dört gün boyunca okyanus suyu içerek hayatta kaldıkları açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bir kargo gemisinin dümeninin üzerindeki dar bir alanda Atlas Okyanusu'nu geçmeyi başaran dört Nijerya vatandaşı, Brezilya'nın güneydoğusundaki Vitoria Limanı'da federal polis tarafından kurtarıldı. 

AVRUPA'YA GİDECEKLERİNİ SANIYORLARDI, BREZİLYA'DA KURTARILDILAR

Dört yolcunun okyanusta bu şekilde toplam 5 bin 600 kilometre yol aldığı bilgisi paylaşılan haberde, dört yolcudan biri olan 38 yaşındaki Thankgod Opemipo Matthew Yeye'nin anlatımlarına da yer verildi. Kurtarıldıktan sonra Sao Paolo kentinden bir kilise barınma evine yerleştirilen Yeye, "Bu, benim için korkunç bir deneyimdi. Gemide olmak kolay değildi. Sallanıyordu. Çok korkmuştum. Ama şimdi buradayım" ifadelerini kullandı.

Avrupa'ya gitmeyi uman dört Nijeryalı erkek yolcu, kendilerini okyanusun karşı yakasında bulduklarında şok olduklarını söyledi. Dört kişiden ikisi kendi talepleri üzerine Nijerya'ya dönerken, diğer iki kişi, Yeye ve 35 yaşındaki Roman Ebimene Friday, Brezilya'da sığınma başvurusu yaptı. Friday'in daha önce de gemiyle Nijerya'dan kaçmaya çalıştığı, fakat yetkililer tarafından yakalanarak gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. 

'AŞAĞI BAKTIĞIMDA BALİNALARI GÖREBİLİYORDUM'

Reuters'a konuşan iki yolcu da ekonomik zorluklar, siyasi istikrarsızlık ve suç ortamı nedeniyle Nijerya'yı terk etmek dışında çok bir seçeneklerinin kalmadığını söyledi. 

Yolculuğunun nasıl başladığını anlatan Friday, Lagos'tan Brezilya'ya doğru 27 Haziran'da yola çıktığını, balıkçı bir arkadaşının kendisini Liberya bandıralı "Ken Wave" kargo gemisinin arka bölümüne götürdüğünü ve onu geminin dümen kısmında bıraktığını aktardı. Orada bekleyen üç kişinin daha olduğunu gören Friday, diğer üç kişiyi gördüğünde korktuğunu, bu kişileri tanımadığını ve kendisini her an suya atabileceklerinden endişe duyduğunu anlattı. Ardından, gemi hareket etmeye başladığında, dört kişi de gemi mürettebatı tarafından fark edilmemek için çaba gösterdi. Friday, "Belki bizi yakalarlarsa suya atabilirlerdi" dedi. 

Dört kişi bu şekilde iki hafta boyunca Atlas Okyanusu'nu geçti. Bu sırada suya düşmemek için kendilerini bir ağ ile gemi dümenine bağladıklarını anlatan Friday, aşağı baktığında köpekbalıkları ve balinalar gibi balıkları görebildiğini söyledi. Yeterli alan olmadığı ve motorun ses çıkardığı gerekçesiyle uykunun çok nadir ve riskli olduğunu anlatan Friday, "Kurtarıldığımızda çok mutlu oldum" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)