DSÖ'den Gazze açıklaması: Ambulanslar yaralılara ulaşamıyor

İsrail'in yoğun bombardımanı sonrası iletişimin tamamen kesildiği Gazze'deki duruma ilişkin konuşan DSÖ Genel Direktörü, bölgedeki çalışanlarına halen ulaşamadıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in havadan ve karadan yoğun bombardımanı sonrası dün itibarıyla telefon ve internet erişiminin kesildiği abluka altındaki Gazze hakkında açıklama yaptı.

Ghebreyesus, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman haberleri son derece üzüntü verici. Bu şartlar altında hastaların tahliyesi de güvenli bir sığınak bulmak da mümkün değil. Karartma, ambulansların yaralılara ulaşmasını da imkansız hale getiriyor" dedi.

'ATEŞKES İÇİN ŞİMDİ HAREKETE GEÇİN'

Paylaşımında Gazze'deki sağlık çalışanları ve merkezleri hakkında da değerlendirmede bulunan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, "Çalışanlarımız ve sağlık tesislerine halen ulaşamıyoruz. Güvenliklerinden endişe duyuyoruz. DSÖ, ateşkes için ısrar etme gücü olan herkesi şimdi harekete geçmeye çağırıyor" ifadelerini kullandı.

AF ÖRGÜTÜ: SAVAŞ SUÇLARINI BELGELEMEK ZORLAŞTI

Uluslararası Af Örgütü de İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu, kritik bilgilere, Gazze'deki Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ile savaş suçlarına ilişkin kanıtlara ulaşmamızın, direkt olarak bu ihlallere maruz kalanlardan duymamızın daha da zorlaşması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İngiltere merkezli örgüt, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze'ye yönelik hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, bölgedeki çalışanlarıyla bağlantıyı kaybettiklerini duyurdu.

'ACİL ATEŞKES ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ'

Son yaşananlarla bölgedeki insani krizin daha da derinleştiği belirtilen açıklamada, "Daha fazla sivil can kaybını önlemek ve daha önce görülmemiş bir insani felaket yaşayan Gazze'ye hayati öneme sahip insani yardımların girişini sağlamak için tüm taraflara yaptığımız İsrail'de ve işgal altındaki Gazze'de acil ateşkes çağrısını yineliyoruz" denildi.

İsrail ordusu, 27 Ekim Cuma akşamı bir açıklama yaparak 'topyekûn abluka' altındaki Gazze'ye yönelik kara operasyonlarını genişleteceklerini açıklamış, hemen ardından Gazze havadan ve karadan yoğun bombardımana maruz bırakılmıştı. Bu açıklamanın öncesinde de Gazze'deki internet ve telefon bağlantısının tamamen kesildiği bildirilmişti. (DIŞ HABERLER)