DSÖ uzmanları Wuhan'a gidecek: Salgının kökeni araştırılacak

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsünün kaynağını araştırmak için Çin'in Wuhan kentine bir uzman ekip yollayacak. Ocak ayında Wuhan'a gidecek olan ekip, Covid-19'un başka bir yerde ortaya çıkmış olma ihtimalini ve hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığını araştıracak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün kökenini araştırmak için Çin'in Wuhan kentine gidecek. Önümüzdeki ay Wuhan'a gidecek olan uzman ekip, Covid-19'un hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığını ve virüsün kaynağını araştıracak.

DSÖ, ilk olarak aralık ayında Wuhan'da bir canlı hayvan pazarında patlak verdiği düşünülen korona virüsü salgınının, başka bir yerde ortaya çıkmış olma ihtimalini de araştıracak. Ekip, virüsün bundan daha önce dolaşıma girip girmediğini öğrenmek için, ilk vakadan önce kaydedilen tıbbi verileri inceleyecek.

'YARASALAR DAHİL BİRÇOK HAYVAN İNCELENECEK'

DSÖ'nün Çin'e göndereceği 10 kişilik ekipte yer alan Robert Koch Enstitüsü’nden biyolog Fabian Leendertz, Çinli bilim insanlarıyla birlikte dört-beş hafta boyunca çalışacaklarını söyledi. Leendertz, Covid-19'un kökenini tespit etmek için yarasalar da dahil olmak üzere birçok hayvandan örnek alınacağını aktardı ve "Bu izin bizi nereye götürdüğüne bağlı olarak, kaynağın Wuhan mı yoksa başka bir şehir mi olduğunu göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

'AMAÇ, SUÇLU BİR ÜLKE BULMAK DEĞİL'

Wuhan'da yer alan pazarın 'ilk büyük yayılma noktası' olabileceğini söyleyen Leendertz, "Asıl amaç ne olduğunu bulmaya çalışmak" dedi ve şöyle konuştu: "Bu gerçekten suçlu bir ülke bulmakla ilgili değil. Ne olduğunu anlamaya çalışmak ve ardından bu verilere dayanarak gelecekte olası riskleri azaltmaya çalışmakla ilgili." (DIŞ HABERLER)