DSÖ, kendi personelinin istismar ettiği kadınlara 250 dolar ödemiş

Kongo'daki Ebola salgını sırasında DSÖ personeli tarafından istismara uğrayan kadınlara 250'şer dolar ödeme yapıldığı belirtildi. Raporda göre bu, bazı BM çalışanlarının 1 günlük masrafından daha az.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), çalışanlarının cinsel istismarda bulunduğu kadınlara 250'şer dolar ödediği ortaya çıktı. Ebola salgını sırasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki (KDC) 100'den fazla kadının DSÖ çalışanları ve diğer görevliler tarafından cinsel istismara uğramasının ortaya çıkması sonrası, bu kişilere para ödendiği belirtildi. Söz konusu ödemenin, bazı BM çalışanlarının 1 günlük masrafından daha az olduğu kaydedildi. 

2018 ila 2020 yıllarındaki Ebola salgını sırasında 100'den fazla Kongolu kadının, DSÖ personeli tarafından istismar edildiği tespit edilmişti.

EN GENÇ MAĞDUR 13 YAŞINDA

Mart ayında Kongo'ya giden Dr. Gaya Gamhewage'nin raporuna göre, istismara uğrayan bir kadının 'özel tıbbi tedavi gerektiren' bir bebek doğurduğu aktarıldı. Ayrıca, bilinen en genç mağdurun 13 yaşında olduğu da belirtildi. 

ÖDEME İÇİN 'KURS' ŞARTI

Associated Press'in gördüğü raporda, kadınlara yapılan 250'şer dolarlık ödemenin de 'karşılıksız verilmediği' aktarıldı. Buna göre DSÖ, ödemenin yapılması için bazı şartlar koştu. Cinsel istismara uğrayan kadınların, 'gelir getirici faaliyetlere başlamaları adına eğitim kurslarına katılmaları' zorunlu tutuldu. 

'BİR DÜZİNE KADIN TEKLİFİ REDDETTİ'

Cinsel istismara uğrayan çoğu kadının hala ödeme alamadığı aktarıldı. DSÖ'nün kamuoyuyla paylaşılmayan başka bir raporunda ise, kurbanların yaklaşık üçte birinin yerini tespit etmenin 'imkansız' olduğu kaydedildi. Raporda, yaklaşık bir düzine kadının ise ödeme teklifini reddettiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler dsö ebola istismar