DSÖ: Avrupa'da 700 bin kişi daha Covid'den ölebilir

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ülkelerindeki Covid ölümlerinin eylülden bu yana günde iki kat arttığını açıkladı. Kurum, aşılanma oranları yükselmezse marta kadar 700 bin kişinin ölebileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa çapındaki korona virüsü vakalarındaki rekor artış sürerken, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yeni bir uyarı geldi. DSÖ, mart ayına kadar Avrupa çapında 700 bin kişinin daha Covid'den ölebileceği ve toplam ölü sayısının 2.2 milyonun üzerine çıkabileceği uyarısında bulunarak, aşı olma çağrısını yineledi.

DSÖ açıklamasında, kurumun Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülkede resmi kayıtlara geçen Covid ölümlerinin 1.5 milyonun üzerine çıktığı, günlük ölüm sayısının da eylül sonundan beri iki katına yükselerek 4 bin 200'ü bulduğu belirtildi. Açıklamada, "Mevcut eğilime bakıldığında, toplam ölü sayısının önümüzdeki yıl ilkbaharda 2.2 milyonu geçmesi bekleniyor" denildi.

DSÖ, 1 Mart'a gelindiğinde Avrupa bölgesinde saydığı 53 ülkenin 49'undaki yoğun bakım ünitelerinde yüksek veya aşırı yoğunluk beklendiğini de ekledi. DSÖ'nün Avrupa bölgesinde Türkiye ve Rusya da yer alıyor.

Hollanda dün rekor vaka artışına hastanelerin yetişememesi nedeniyle komşusu Almanya'ya hasta taşımaya başlamışken, DSÖ'nün açıklamasında da 2022 başlarında yoğun bakım yoğunluğu yaşaması beklenen ülkeler arasında Fransa, İspanya ve Macaristan sayıldı. 

DSÖ, Avrupa'daki vaka artışının aşılanmamış kişilerin çok olmasından, aşı bağışıklığının düşmeye başlamasından, Delta varyantının hakim hale gelmesinden ve hijyen önlemlerinde rahatlamadan kaynaklandığını belirtti. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, aşı olunması ve güçlendirici dozların da tamamlanması çağrısında bulundu. Kluge, "Hepimizin gereksiz trajedileri ve can kayıplarını engelleme, bu kış mevsiminde toplumun ve iş dünyasının daha fazla kesintiye uğramasını sınırlandırma yönünde fırsatımız ve sorumluluğumuz var" dedi. (DIŞ HABERLER)