DSÖ: Avrupa 2021 başında üçüncü dalgayı yaşayabilir

Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 Özel Temsilcisi David Nabarro, Avrupa'nın 2021 başlarında korona virüsü salgınının üçüncü dalgasını yaşayacağı öngörüsünde bulundu. Nabarro, Avrupa ülkelerinin yaz aylarında ikinci dalganın yaşanmaması için gerekli önlemleri almadığı eleştirisi getirip, "Üçüncü dalga gelebilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsü vakalarındaki artış hızını kesmekte zorlanan Avrupa'ya uyarıda bulundu. DSÖ'nün Covid-19 Özel Temsilcisi David Nabarro, Avrupa ülkelerinin yaz aylarında ikinci dalga için yeterince hazırlık yapmadığını ve bu durumun ikinci dalgaya yol açtığını söyledi; Asya ülkelerini örnek gösterdi.

'FIRSATI KAÇIRDILAR'

İsviçre gazetesi Solothurner Zeitung'a konuşan Nabarro, "Yaz aylarında, ilk dalgayı kontrol altına aldıktan sonra gerekli altyapıyı oluşturma fırsatını kaçırdılar. Şu an ikinci dalgayı yaşıyoruz. Eğer gerekli altyapıyı kurmazlarsa, önümüzdeki yılın başlarında da üçüncü bir dalga yaşayacağız" dedi.

'ORANLAR DÜŞÜNCE ÖZGÜRLEŞEBİLİRİZ'

Nabarro, İsviçre'de kayak merkezlerinin liftlerde maske şartı ile açık kalmasını eleştirerek, ülkede 'çok yüksek sayıda vaka ve ölüm görülebileceğini' söyledi. DSÖ yetkilisi, "Enfeksiyon oranları düşünce, istediğimiz kadar özgür olabiliriz. Ama şimdi kayak merkezlerini açmak mı?" tepkisini gösterdi.

ASYA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Güney Kore gibi Asya ülkelerinin salgınla mücadelesini Avrupa'ya örnek gösteren Nabarro, bu ülkelerin halkları için "İnsanlar tamamen katılımcı; virüsün işini zorlaştıracak şekilde davranıyorlar. Mesafelerini koruyor, maske takıyor, hastalandıklarında izole oluyor, ellerini ve yüzeyleri temizliyorlar. En riskli grupları koruyorlar" diye konuştu. DSÖ yetkilisi, Asya ülkelerinin önlemleri vaktinden önce kaldırmadıklarını belirterek "Vaka sayıları düşene ve düşük kalana kadar beklemelisiniz. Avrupa'nın tepkisi bütüncül değildi" dedi. (DIŞ HABERLER)