Döviz talebi zirve yaptı, Kapalıçarşı'ya kasa kasa para taşındı

Kapalıçarşı'ya son günlerde kasa kasa para taşınması dikkat çekti. Dövize talebin zirve yapmasıyla Tahtakale'de dolar 18 liraya yükseldi. Denetime çıkan Maliye ceza yazmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin şirketleri ellerindeki dövizi çıkarmaya zorlaması, kayıt dışı döviz alımlarını büyük ölçüde artırdı. Son olarak, belli bir miktarın üzerinde döviz bulunduran şirketlere ticari kredi yasağı getirilmesiyle birlikte İstanbul'da döviz ticaretinin kalbi Kapalıçarşı/Tahtakale'de yoğun bir para trafiği başladı. Hareketliliğin, ABD Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı öncesine denk gelmesi de dikkat çekti.

Kapalıçarşı'ya kasalarla, bavullarla ya da torbalar dolusu para getirilerek, dövize dönüştürülüyor. Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Kapalıçarşı'ya taşınan büyük miktarlardaki paraların görüntülerini paylaşarak, "Kapalıçarşı’da para trafiğinin çok arttığına dair bilgi ve fotoğraflar geliyor! Bir ülkede serbest piyasaya bu sıklıkla müdahale edilirse, insanların sisteme olan güveni her gün alınan kararlarla bu denli bozulursa, sonuç; sistemin dışına yerleşmiş bir ekonomi olur!" dedi. Özcan, Twitter hesabından bugün yaptığı paylaşımda ise "Günlerdir devam eden yoğun döviz talebinin ve Kapalıçarşı’da doğal olarak gelişen yüksek döviz kurunun gerekçelerini toplumla paylaşmaları çok iyi olur! Kim, neden talep ediyor bu kadar dövizi Kapalıçarşı'da?" sorusunu yöneltti.

MALİYE DENETİME BAŞLADI

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre ise Kapalıçarşı'dan gelen görüntüler üzerine Maliye'nin denetimlere başladığını yazdı. Maliye yetkililerinin Kapalıçarşı'daki döviz bürolarına giderek, müşteri gibi döviz aldığını ve kimlik sormayanlara ceza yazdığını belirten Cibre "Fiyatları da sıkı denetlemeye çalışıyorlar ama gizli değil” dedi.

KAPALIÇARŞI-DÖVİZ BÜROLARI MAKASI AÇILDI

Öte yandan yüklü miktarlardaki talep nedeniyle Kapalıçarşı ile diğer döviz büroları arasındaki kur farkı makası da açıldı. İstanbul'da döviz bürolarında dolar bugün 17,90'dan el değiştirirken, Kapalıçarşı'da 18 liradan işlem yapılıyor.  18.19 liradan satılan euro ise Kapalıçarşı’daki döviz bürolarında 18.27 liraya müşteri buluyor.

NE OLMUŞTU?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 24 Haziran Cuma günü aldığı kararla, 15 milyon TL’den fazla nakit döviz varlığı bulunan firmalara, bunun toplam aktiflerin veya bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’unu aşması durumunda ticari TL kredi vermeyi yasaklamıştı. Liralaşma gerekçesiyle alınan kararın, işletme sermayesi ihtiyacını artıracağı ve yatırımları sekteye uğratacağı uyarısı yapılmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)