Döviz mevduatları 1,12 milyar dolar arttı

Kur korumalı mevduat hesabı uygulamasına rağmen döviz mevduatlarında önceki hafta başlayan tırmanış devam ediyor. Döviz hesaplarındaki parite etkisinden arındırılmış artış 780 milyon dolar oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Buna göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 15 Nisan haftasında 1 milyar 12 milyon dolar artış gösterdi. Parite etkisinden arındırılmış artış ise 780 milyon dolar olarak kaydedildi.

Tüzel kişilerin döviz mevduatları parite etkisinden arındırıldığında 956 milyon dolarlık artış görülürken, gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 175 milyon dolarlık düşüş oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göreyse kur korumalı mevduat hesabı 15 Nisan haftasında756 milyar 627 milyon liraya çıktı.

MERKEZ BANKASI'NIN RESMİ REZERV VARLIKLARI YÜZDE 4 AZALDI

Öte yandan Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları martta bir önceki aya oranla yüzde 4,1 azalarak 105,9 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 7,9 azalışla 56,1 milyar dolara düşerken, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 0,7 artışla 42 milyar dolara çıktı.

Aynı dönemde, Merkez Bankasının yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 62,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 21,5 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

 

NET REZERV EKSİ 44, MİLYAR DOLAR

Swaplar (ödünç alınan para) hariç net rezervlere bakıldığında ise ilgili haftada bu verinin eksi 44,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği görüldü. (EKONOMİ SERVİSİ)