Döviz bürosu sahipleri dava açmaya hazırlanıyor

Döviz bürosu sahipleri, zorunlu sermaye miktarlarını artıran ve döviz işlemi sırasında kimlik tespiti zorunluluğu getiren düzenlemeyi yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın geri adım atarak kimlik tespitini 100 dolar ve üzerindeki işlemler için zorunlu hale getirmesini yeterli bulmayan dövizciler, kendilerinin ‘masum’, düzenlemenin ‘hatalı’ olduğunu belirterek Danıştay'a başvuracaklarını duyurdular.

Ülke genelinde 852 döviz bürosu bulunduğunu belirten Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu üyelerinin avukatı Can Bolat ile Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu kurucularından mali müşavir Adil Yazıcıoğlu ve döviz bürosu sahibi Ümit İlker Avcı, 29 Kasım’da Danıştay’a açılacak dava öncesi değerlendirmelerde bulundu. 4 Kasım’da kepenk kapatarak düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu belirten ve Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunan platform temsilcileri, dava açılmadan uygulamadan dönülmesini talep etti.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLK KEZ BİRARAYA GELDİ

Platform üyelerinin avukatı Can Bolat, sektör temsilcilerinin ilk kez bir araya geldiğini belirtti. Bolat, eylemden sonra izlenecek yolla ilgili olarak şu bilgiyi verdi: 

"Öncelikle hükümet yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Döviz bürosu sahipleri ve ortakları, yapılan hatalı düzenlemeden dönüleceğini umut ediyor. Biliyoruz ki özellikle bu tür düzenlemelerde mutlaka hukuki yola başvurmak gerekiyor. Dolayısıyla biz de 29 Kasım'da Danıştay'da dava açarak uyuşmazlığa hukuki olarak çözüm ayacağız."

'HAYATIMDA İLK KEZ EYLEME KATILDIM'

“Ben 44 yaşındayım. Mülkiye mezunuyum. Hayatımda ilk defa haksızlığa karşı çıkmak için bir eyleme katıldım” diyen platform kurucularından mali müşavir Adil Yazıcıoğlu, geçen hafta yaptıkları kepenk kapatma eyleminin ardından Çemberlitaş Meydanı'nda polis engeli ile karşılaşmalarının şaşkınlığını dile getirdi.

Polisin engellemesinin yersiz olduğunu düşündüğünü söyleyen Yazıcıoğlu, "Çünkü çok önceden bilgi vermiştik. Eyleme bir saat kalana kadar emniyet mensupları oradaydı. Bize hiçbir sorun çıkarmadı. Ne olduysa 1 saat kala Çemberlitaş’ta basın açıklaması yapamayacağımızı ve bizim Beyazıt Meydanı'na gitmemiz gerektiğini söylediler" dedi.

'ÖNERİLERİMİZ KULAK ARDI EDİLMEMELİ'

Adil Yazıcıoğlu, bakanlığın katı tutumunun devam ettiğini belirterek, "Bunu üzülerek karşılıyoruz. Çünkü bu sektördeki herkes vatanını, milletini seven insanlardan oluşuyor. Bu düzenlemenin hatalı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Yetkililerin, bizi dinlemiş olmak için vakit ayırdıklarını düşünüyoruz. Halbuki tespitlerimiz ve çözüm önerilerimiz son derece yerindedir. Koskoca bir sektör, hukukçular, mali müşavirler çalışarak çözüm önerileri sunuyoruz. Bunların kulak ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'ÖNCEKİ DÜZENLEMEYE GÖRE DAHA SERT'

Sektör adına yanlışların 2018 yılındaki düzenlemeyle başladığını belirten Yazıcıoğlu, şunları söyledi: "Kayıp-kaçağın artıracağını o zaman da anlatmıştık ama bize kulak verilmedi. Şu anki düzenleme, 2018’deki düzenlemeye göre daha sert. Tamamen sektör gözden çıkarılmıştır. Bunu görüyoruz. Bu sektörün gözden çıkarılması, aslında ülkenin zararına olan bir durumdur. Bunun yerine modern denetim teknikleri, regülasyon önlemleri alınarak sektörün günümüz şartlarına uyarlanmasını talep ediyoruz.

Döviz bürolarının kayıt dışı işlemi yoktur. 2018 yılında bu sektör A'dan Z'ye denetimden geçirilmiştir. Belki de hiçbir sektörde olmayan kontrol mekanizması getirilmiştir. Dolayısıyla bu kadar denetimden geçen ve denetimi taze olan bir sektöre bu şekilde bir yaklaşımı, idarenin tutarsızlığı olarak görüyoruz. Biz masumuz."

'TEK TARAFLI BİR DAYATMA'

30 yıldır döviz bürosu sahibi olan Ümit İlker Avcı, uygulamayı tek taraflı bir dayatma olarak değerlendirdi. Avcı, "En azından fikrimiz alınabilir. Bazı şeyleri birlikte düzenleme yollarına gidilebilir. Haksız şekilde sermaye oranlarının artırılması, şirket bedellerinin sıfıra düşürülmesi, şirket bedellerinin hazineye ödenmesi gibi uygulamalar bizi çok üzmüştür. Hatanın farkına varılıp eskiye dönülmesini umut ediyorum" dedi.

Bu arada, döviz bürosu sahipleri, Resmi Gazete'de dün gece yayınlanan tebliğ ile yapılan ve her türlü işlem yerine 100 dolar ve üzerindeki işlemlerde kimlik tespitinin zorunlu olmasına yönelik değişikliği olumlu karşıladı. Ancak bu değişikliğin yeterli olmadığını ifade etti.

BAKANLIK TEBLİĞİ İLE GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin 12 Ekim 2021’de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğ değişikliği ile getirilen düzenlemeler şöyle:

- A Grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye, B Grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı ise 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı.

- A Grubu ve B Grubu yetkili müesseselerin sermaye şartının 31 Aralık 2022 tarihine kadar yerine getirmesi hükme bağlandı.

- Düzenlemeyle ayrıca, her türlü döviz alım satımlarında kimlik tespiti zorunlu hale getirildi. (Bu karardan geri adım atan bakanlık, kimlik tespiti zorunluluğunun 100 dolar ve üzeri işlemlerde uygulanmasına karar verdi. (HABER: ESRA ALUS/ANKA)