Dönmez'den Amasra sorusuna yanıt: Bu noktada 'şu suçludur' diyemeyiz

CHP'li Bankoğlu bütçe görüşmesinde Amasra'daki maden kazasını sordu. Bakan Dönmez "Ön rapora bağlı olarak suçlu ilan edip ithamları yönelteceksek mahkemelere neden ihtiyaç var" diye yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü 2021 yılı kesin hesapları, 2023 yılı bütçe kanun teklifleri ile Sayıştay raporları görüşüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez akşamki oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

''1 AY GEÇTİ NE YAPTINIZ?'  

ANKA ve AA'nın aktardığına göre CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu görüşmede Bakanı Dönmez’e Amasra'da 42 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasını sordu. “Bilirkişi raporu bakanlığınıza bağlı MAPEG denetçilerinin ihmali olduğunu açıkça yazıyor. Siz bu ihmalleri yapanların amirisiniz, tribünden maç izler gibi olayları takip edemezsiniz" diyen Bankoğlu şöyle devam etti: "42 kişinin canına kastedilmiş burada, bu ihmalleri yapan kurumlarınızla, denetçilerinizle ilgili ne yaptınız, bunu anlatmalısınız. Bir ay geçti, hala hiçbir işlem yapılmadı. Yapılmak da istenmedi, çünkü bu ihmal zincirinin başı sayın bakandır.” 

'7 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI'

Amasra maden kazasıyla ilgili sorulara toplu yanıt veren Bakan Dönmez ise yargı sürecine işaret etti. Dönmez şunları söyledi: "Tabii işin daha çok başındayız. Henüz elimizde bir bilirkişi ön raporu var. Bilirkişi ön raporunda ortaya atılan iddialar var. Şu anda Meclis Araştırma Komisyonumuz bu iddialar da dâhil olmak üzere tüm tarafları dinliyor. Bu noktada 'şu suçludur şu kusurludur' diyemeyiz. Eğer ön rapora bağlı olarak suçlu ilan edip birtakım ithamları ona yöneltecek olsak o zaman mahkemelere neden ihtiyaç var. Bilirkişi raporu gelir hâkime çıkmadan herkesi içeri tıkarız. Hukuk kendi içerisinde yürüyor. Biz de ona her türlü desteği vereceğiz. Bakanlığımızda daha ilk gün olay yerinden döner dönmez yazılı talimat verdim teftiş kuruluna. Her yönüyle araştırılmasıyla ilgili bir tahkikat başlatılmasını, müfettişler de oraya gitti, ilk incelemeleri de yaptılar. Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 7 yönetici görevden alındı. Bu belki kamuoyuna yansımadı. Diğer boyutları itibariyle incelememiz devam ediyor."

'AVRUPA'NIN EN UCUZ DOĞALGAZI'

Enerji kriziyle ilgili değerlendirmeler de yapan Dönmez, "Yükselen enerji fiyatlarını alınan tedbirlerle vatandaşa en az oranda aktaran ülkelerden birinin Türkiye olduğunu" savundu.

Dönmez, doğalgazda yüzde 75 sübvansiyon yapıldığını vurgulayıp şöyle konuştu: "Ekim ayı itibarıyla Avrupa'daki başkentlerde kullanılan doğal gazın hane halkı bazında fiyatlarını sizlerle de paylaşmak istiyorum: Hollanda'da bir metreküp gaza bugün 81 lira 25 kuruş, İtalya'da 58 lira 24 kuruş, Almanya'da 41 lira 42 kuruş ödeniyor. Komşumuz Bulgaristan 31 liraya ödüyor. AB üyesi olmayan ülkeleri de dikkate aldığımızda 5 lira 72 kuruş ile her şey dahil Avrupa'nın en ucuz doğal gaz kullanan ülkesi durumundayız." (HABER MERKEZİ)