Domuz kalbi nakledilen adamın oğlu: Başta inanmadım

ABD'de domuz kalbi nakliyle hayata tutunan David Bennett'in oğlu, ameliyata giden süreci anlattı: Başta babama inanmadım ama araştırınca bunun gerçek olduğunu anladım. Ailemize büyük umut verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de ölümcül bir kalp hastalığına yakalanan ve altı ay ömrü kaldığı tespit edildikten sonra domuz kalbi nakli yaptıran 57 yaşındaki David Bennett'in oğlu, ameliyat sürecini anlattı. BBC'ye konuşan David Bennett Jr., "Bu tam bir mucize. Ailem, babam ve birçokları için umut vaat ediyor" dedi. "Durumu çok iyi. Sadece domuz kalbini kullanırken sonuçları gayet iyi" ifadelerini kullanan Bennett Jr., domuz kalbi nakline başta inanmadığını ama şimdi ailecek gelecek için umutlu olduklarını söyledi.

'HEZEYAN GEÇİRDİĞİNİ DÜŞÜNDÜM'

David Bennett Jr., ameliyata giden süreci şöyle anlattı: "Babam 10 Kasım'dan beri hastanede. Ona Noel zamanında, bunun son seçeneği olduğunu, sadece altı ay ömrünün kaldığını söylediler. Tek seçenek domuz kalbiydi. Bana söylediğinde hezeyan geçirdiğini düşündüm. Ona başta inanmadım ama bunun gerçekleşme ihtimali konusunda araştırma yapmaya başladığımda, Maryland Üniversitesi, New York, Almanya ve başka yerlerdeki cerrahların bugüne dek yaptıkları araştırmaları gördüğümde, bunun bir gerçeklik olduğunu idrak etmeye başladım. Çok yüksek riskli olduğu kesindi ve sonucunu bilmek imkansızdı; bilinmezliğe adım atıyorduk. Fakat ailem için çok fazla umut ve iyimserlik vaat ediyordu."

'HER GÜN İÇİN MİNNETTARIZ'

Domuz kalbinin naklini yapan doktor Bartley Griffith'in ameliyat sonrası durumu iyi gördüğünü anlatan Bennett Jr., babasına şu an için altı ila dokuz ay yaşama şansı verildiğini söyledi. "Bir domuz kalbi ilk kez bir insanda" diyen Bennett Jr., "Dolayısıyla babamla geçirdiğimiz her gün için minnettarız" ifadelerini kullandı.

'KALP ÇALIŞMAZSA GELECEKTE İNSAN KALBİ NAKLİ MÜMKÜN' 

Bennett Jr.,  "Babam gelecek konusunda iyimser ve bir gün eve dönmeyi umuyor. Bir yıl veya daha uzun süre yaşamayı umuyor. Eğer kalp iyi çalışırsa, hayatına domuz kalbiyle devam etmeyi ister. Eğer çalışmazsa, belki gelecekte bir insan kalbinin nakli mümkün olur" dedi.

 

DOMUZUN GENETİĞİYLE OYNANDI

Domuzlar, organlarının insanlarınkine benzemesi nedeniyle potansiyel nakil kaynakları olarak uzun süredir inceleniyor. Ancak böbrek, karaciğer ve akciğer gibi domuz organlarının insanlara nakledilmesi yönündeki geçmiş denemeler, insan vücudunun bu organları reddetmesi veya enfeksiyon riski taşıyan virüsler nedeniyle başarısız olmuştu. Bilim insanları bu sorunu, domuz organlarındaki potansiyel olarak zarar verici genleri silerek çözmeye çalışıyor. 

ABD'deki ameliyatta da, kalp hastalığı nedeniyle uzun süre yaşaması beklenmeyen David Bennett'e yapılan organ nakli bu yolla gerçekleştirildi. Domuz kalbinden, geçmişte doku uyuşmazlığına yol açtığı tespit edilen üç gen ile domuz kalbi dokusunun aşırı büyümesini engellemek adına bir başka gen silindi. Domuz kalbine aynı zamanda, bağışıklık kabulü sağladığı bilinen altı insan geni yerleştirildi. 

ACİL ONAYLA YAPILDI

Deneysel ameliyat, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) acil onayıyla, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Yedi saat süren nakil ameliyatından üç gün sonra Bennet'in durumunun iyi olduğu açıklanırken, sürecin gelecekte organ nakli sorunlarının çözülmesinde çok önemli bir atılım olacağı belirtildi.

'ORGAN BULAMAMA SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR'

Domuz kalbinin naklini yapan doktor Bartley Griffith, "Bu çığır açıcı bir ameliyattı ve bizi, organ bulamama krizini çözmeye bir adım daha yaklaştırıyor" dedi. Griffith, kalp nakli ameliyatları için yeterli sayıda organ bulunamadığını söylerken, "Temkinli olarak ilerliyoruz ama dünyada bir ilk olan bu ameliyatın gelecekteki hastalar için önemli bir seçenek sunacağı konusunda iyimseriz" diye konuştu. 

Bennett'ın uzun vadede yaşayıp yaşamayacağı hâlâ bilinmiyor. 

'YA ÖLECEKTİM, YA DENEYECEKTİM'

Bennett ise bu ameliyatı denemenin kendisi için son seçenek olduğunu anlattı. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Bennet, ameliyattan bir gün önce "Ya ölecektim, ya bu nakli yaptıracaktım. Körü körüne bir tercih olduğunu biliyorum ama bu benim son seçeneğim" dedi. Bennett'ın uzun vadede sorun yaşayıp yaşamayacağı hâlâ bilinmiyor.

Genetiğiyle oynanmış domuz kalbinin, ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan ilaç şirketi Revivicor tarafından sağlandığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)