Dolar 8,77 liradan haftaya başladı

Dolar 8,40'lı seviyelerden yeniden 8,70'lere geldi. Gram altın ise 500 liradan satılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul serbest piyasada dolar 8,77 liradan, euro 10,41 liradan haftaya başladı. Kâr amaçlı satışların ardından dolar 8,73 lirada dengelendi. 

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,74 lira, euronun satış fiyatı ise 10,3800 lira olmuştu

Küresel piyasalarda, geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentilerden 'şahin' bulunan haziran toplantısının ardından satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, yeni haftada Fed Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmalarının yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı, ABD'de büyüme ve Avrupa'da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri izlenecek.

ABD'DA ENFLASYON VE FAİZDE YUKARI YÖNLÜ REVİZYON BEKLENTİSİ

Fed'in geçen hafta beklentiler doğrultusunda politika faizi ve varlık alım programında değişikliğe gitmemesine karşın, enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlar piyasalarda 'şahin' algılandı.

Varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin yönlendirmeye odaklanan piyasalar, tahminlerin 7 üyenin 2022 sonunda ilk faiz artışının gerçekleşeceği, 11 üyenin ise 2023'te iki faiz artırımı beklediğini göstermesi ile geçen hafta satış ağırlıklı seyretti.

Öte yandan St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, son toplantıda Powell'ın resmi olarak varlık alımlarının azaltımına ilişkin tartışmayı başlattığını, kendisinin ilk faiz artırımına 2022 sonunda gidilmesini beklediğini belirterek, "Varlık alımı azaltımını organize etmek sağlıklı bir tartışma ile birkaç toplantı sürer." dedi.

Bu gelişmelerle geçen hafta dolar endeksinde yukarı yönlü hareket ivme kazanırken, ABD tahvil piyasasında kısa ve uzun vadeye olan talebin ayrışması dikkati çekti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta yüzde 1,60 sınırını test etmesinin ardından düşüşe geçerek yeni haftada yüzde 1,39 seviyelerinde dengelendi. (AA)

Etiketler dolar euro fed abd