Dokuz Eylül Üniversitesi sınavında şaibe iddiası: Kazanamayan aday çağrıldı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yapılan bilim sınavı ile ilgili şaibe iddiaları ortaya atıldı. Eğitim Sen, Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı için 23 Eylül'de düzenlenen bilim sınavıyla ilgili, 'çekincelerimizin gerçeğe dönüştüğünü görüyoruz' açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Atacan Ak

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) yapılan bilim sınavları için üst üste usulsüzlük iddiaları ortaya atılıyor. Hukuk Fakültesi'nde yapılan sınavla ilgili iddialar arasında kazanamayan bir adayın kesin kayıt tarihi geçtikten 2 hafta sonra kayda çağrıldığı da var.  

Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılacak bilim sınavından iki gün önce, 21 Eylül tarihinde yaptığı açıklama ile jüri üyelerinin son anda değiştirilmesinin güvenilirliğe gölge düşürdüğünü belirtmişti. Kamu Hukuku Bilim Sınavı'na giren yaklaşık 400 adayın sonuçlarını iki gün sonra duyuran Sosyal Bilimler Enstitüsü, herhangi bir asil ve yedek liste açıklamadı. Sadece "yerleşti" veya "yerleşmedi" ibarelerini kullandı. Eğitim Sen bu duruma ilişkin, "Bugüne kadar tüm adayların sınavın hangi kısmından (yazılı, mülakat vb.) hangi puanı aldığı ayrıntılı olarak yazılıp puan sıralamasının herkes tarafından görülebileceği bir sistem işletilirken, bu dönem sınav açıklamaları 'şeffaflık' ilkesi başta olmak üzere birçok akademik ilke teamüle aykırı gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı.

'BABASI HAKİM OLAN ADAY YERLEŞMEDİ SONUCUNA RAĞMEN KAYDEDİLDİ'

Söz konusu sınava giren adaylardan Avukat Buse Arıs sınav hakkında çeşitli iddialarla yargıya başvurdu. Arıs, sınav öncesi ve sonrasında şüpheli açıklamalar yapan ve sınav ekranında yerleşemediğini gösteren ekran görüntüsünü kendisine atan arkadaşı Ö.D.Ö.'nün kayıt dönemi bittikten sonra kayda çağrıldığını anlattı. 

Babası İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde hakim olan arkadaşı Ö.D.Ö.'nün, "sınavda bir adayın kopya çektiğini gördüğünü ancak zaman kaybetmemek için bunu gözetmene haber vermediğini" söylediğini ifade eden Avukat Arıs, sonrasında yaşananlarla ilgili şunları söyledi: "Benim sınavım iyi geçmesine rağmen yerleşemediğimi öğrendiğimde ilk anda üzüldüm. Ancak kayıt tarihi geçtikten iki hafta sonra Ö.D.Ö bana, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün kendisini özel olarak arayıp kayda çağırdığını, durumun ne olduğunu anlamak için gidip konuşacağını söyledi. Ve sınav kağıdının benimkinden kötü olduğunu kendisi kabul etmesine ve 'yerleşmedi' sonucunu almasına rağmen kaydını yaptırmış. Üstelik kayıt yaptırdığı tarihte sistemde adının karşısında halen ‘yerleşmedi’ ifadesi bulunuyordu.”

Buse Arıs, bir diğer şüpheli duruma da tanıklık ettiğini, sınavdan sonra konuştuğu ve sorulara net bir yanıt vermeyen, hatta vergi hukuku ile ilgili soruya “üç satır yazdım” diyen A.H.Y. isimli bir avukat arkadaşının da programa kabul edildiğini söyledi.

DAVA AÇTI: UMUYORUM SINAV KAĞITLARI YENİDEN YAZILMAZ

Geçen hafta, itiraz süresinin son gününde İzmir’de sınav için iptal davası açan Avukat Buse Arıs, “Yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa hak gaspı devam edecek. Ve belki de şu an kıyaslanmasını istediğim sınav kağıtları yeniden yazılacak. Umuyorum ki, sınav kağıtlarında bir değişiklik yapılmaz ya da birilerinin babasının kim olduğu sınavı kazanacakları belirlemez” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Sınavla ilgili başka bir iddia da, salona alınan bir grup adayın ardından yaklaşık bir saat boyunca içeri başka kimsenin girmesine izin verilmemesi oldu.

EĞİTİM SEN: BAŞKA SINAVLARDA DA ŞAİBE VAR

Eğitim Sen 3 No’lu Şube Yürütme Kurulu'ndan yapılan açıklamada ise, "Süreci ve yaşananları baştan beri takip ettik. Jüri üyeleri iradeleri dışında değiştirildi. O zaman yaptığımız açıklamada, jüri üyelerinin ehliyet ve liyakatine ve sınavın bilimselliğine ilişkin soru işaretleri oluştuğunu söylemiştik. Bugün bu çekincelerimizin gerçeğe dönüştüğünü görmekteyiz" denildi.

Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi'ne göre, Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki bu iddiaların temeli sınav öncesine dayanıyor. Buna göre, 17 Ağustos'ta DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü sınav jürisi belirlenmişti. Normalde, teamül gereği anabilim dallarının talebi olursa yapılan jüri değişiklikleri için de anabilim dallarından bir talep gelmedi. Ancak enstitü yönetimi buna rağmen sınava kısa süre kala jürilerde değişikliğe gitti.

Hukuk Fakültesi'nin yanı sıra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi sınav jürisinde de değişiklik yapıldı. Spor Fakültesi'ndeki bilim sınavı jüri okuldaki akademisyenlerden değil farklı üniversitelerden gelen akademisyenlerden oluştu. İlahiyat Fakültesi sınavı da benzer iddialarla mahkemelik oldu.

EĞİTİM-SEN'DEN ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Bu sınavlara giren adayların sosyal medyada tepki gösterdiği DEÜ yönetimine Eğitim Sen 3 No’lu Şube de bir çağrı yaptı. Şube Yürütme Kurulu üyesi Ümit Akıncı, "Bir kez daha kurum içinde gerçekleştirilen tüm sınavları, kuşku ve soru işaretlerine mahal bırakmayacak şekilde yapılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Tüm sınavların, usulsüzlük izlenimi vermeyecek şekilde, informal mekanizmalardan arındırılmış, şeffaf, hesap verebilir ve ehliyet ile liyakat ilkelerine uygun yapılması, enstitü yönetimlerinin yanı sıra DEÜ üst yönetiminin sorumluluğundadır. Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi olarak konunun takipçisi olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz" dedi.