Doktora öğrencisi Cihan Erdal hakim karşısına çıkıyor: Tutukluluğu kanuna aykırı

Carleton Üniversitesi'nde doktora yapan Cihan Erdal yaklaşık ay 7 tutukluluğun ardından pazartesi hakim karşısına çıkıyor. Avukatı Levent Pişkin, "Tutukluluğun devam etmesi kanuna aykırı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Cihan Erdal yaklaşık 7 aydır tutuklu. Pazartesi günü hakim karşısına çıkacak olan Erdal beraat ederek eğitim hayatına kaldığı yerden devam etmek istiyor. Avukatı Levent Pişkin, Kobanê soruşturması kapsamında tutuklanan Erdal için isnat edilen suçlamaların kanuna aykırı olduğunu söylüyor.

NEDEN TUTUKLANDI?

Tez çalışması için Türkiye'ye geldikten sonra tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilen Erdal, geçtiğimiz ay cezaevinden gönderdiği mektupta, “Hiçbir sorumluluğumun bulunmadığı bir olay nedeniyle özgürlüğüm keyfi ve hukuksuz biçimde gasp edilmekte” ifadelerini kullandı. 1 Ekim'de Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla tutuklanan Erdal, bu tarihten beri Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Türkiye'de olduğu dönem HDP'de siyaset yürüten Erdal da HDP'li siyasetçiler gibi Kobane davası kapsamında yargılanıyor. Erdal hakkında hazırlanan iddianamede ise suçlamalar ağır: Yöneltilen suçlar; İnsan öldürme, Öldürmeye teşebbüs, Yağma, Alıkoyma, Alıkoymaya Teşebbüs, Mala Zarar Verme, Yakarak Mala Zarar Verme, Kamu Malına Zarar Verme, Yakarak Kamu Malına Zarar Verme , İşyeri Dokunulmazlığını İhlal, Geceleyin İşyeri Dokunulmazlığını İhlal, Geceleyin Açıktan Hırsızlık, Açıktan Hırsızlık, Hırsızlık, Geceleyin Hırsızlık, Basit Yaralama, Silahla Basit Yaralama, Kamu Görevlisini Silahla Basit Yaralama, Kamu Görevlisini Kasten Basit Yaralama, Kemik kırığı Oluşacak Şekilde Kasten Silahla Yaralama, Kamu Görevlisini Kemik kırığı Oluşacak Şekilde Kasten Silahla Yaralama, Silahla Kasten Yaralama, Kamu Görevlisini Silahla Yaralama, İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali, İbadethanelere Zarar verme, Düşük Yapmaya Neden Olma, Bayrak Yakma, 5816 Sayılı Yasaya Muhalefet, Suç İşlemeye Tahrik Etme, Devletin Birliğini, Ülkenin Bütünlüğünü Bozma.

Cezaevinde bulunduğu sürede bu suçlamaları duyan Erdal büyük şaşkınlık yaşadı. Çünkü kendisi aylardır Kanada'da ve akademi hayatını burada devam ettiriyordu. Tez çalışması için ülkeye geri dönen Erdal, 'Kaçma şüphesi, delilleri karatma, tanıkları etkileme' gibi durumlardan dolayı tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

AYLARCA EĞİTİM HAYATINDAN UZAK KALDI...

Erdal'ın avukatı Levent Pişkin ise pazartesi görülecek duruşma öncesi yaptığı açıklamada, müvekkilinin derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi. Pişkin, müvekkilinin herhangi bir tanığı tanımadığını, hakkında soruşturma başlatıldığını bildiği halde Türkiye'ye gelerek tez çalışmasını sürdürdüğünü söylüyor: “Cihan aylardır eğitim hayatından uzak kaldı. Çünkü hem İngilizce yayınlar cezaevi yönetimince kabul edilmedi hem de makalelerinin çıktı olarak cezaevine girmesine izin verilmedi. Bu süreçte katılması gereken hiçbir online eğitime de katılamadı. Müvekkilimin tez çalışması yarım kaldı. Çünkü tutukluluk bunları imkansız kıldı.”

'SORUŞTURMA ORTADAYKEN TÜRKİYE'YE GELDİ'

İlk duruşmada müvekkilinin tutukluluğunun sonlandırılması yönünde karar çıkmasının elzem olduğunu belirten Pişkin, Erdal'ın sosyal medyadaki 4 paylaşımın 'suç' olarak görüldüğünü de söyledi: “Bu paylaşımlar konuyla alakasız paylaşımlar. Cihan soruşturma ortadayken yurtdışından buraya geldi. 'Kaçma şüphesi, delilleri karatma... var' diyorlar. Bu mümkün değil. Çünkü Cihan hiçbir tanığı tanımıyor. Dolayısıyla kimseyi etki edebilecek durumda değil. Kendisi soruşturma devam ederken yurtdışından çıkıp geldi. Tutukluluğun devam ettirilmesi hukuka aykırı. Bu nedenle müvekkilimin derhal serbest bırakılması gerekiyor.”