Doktor Nuriye Ortaylı: Yeni tedbirler yeterli olmayabilir

Doktor ve halk sağlığı uzmanı Nuriye Ortaylı, korona salgınına karşı alınan yeni tedbirleri yorumladı. İşyerlerine yönelik yasakların geçen haziran ayında alınmış olması gerektiğini belirten Ortaylı, en çok ölüm yaşanan 10 ilde 4 haftalık kapanma gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doktor Nuriye Ortaylı, YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında Türkiye'de salgının durumunu ve getirilen tedbirleri değerlendirdi. Ortaylı, Dünya Sağlık Örgütü'nün 16 Kasım'da Kuzey Yarım Küre'deki ülkelere "harekete geçin" dediğini aktarırken, salgının eylülün ikinci yarısında hızlandığı belirtti.

Güçlü Yaman'ın derlediği ölüm sayısı verilerini inceleyen Ortaylı, 21 Ekim'den itibaren ölümlerin çok hızlandığını aktardı. Geceleri için getirilen sokağa çıkma yasağı için "Bakanlığın elinde bulaşmanın özellikle geceleri olduğuna ilişkin bir veri yoksa bu tedbirin ne işe yarayacağını anlamak zor" diyen Ortaylı, Türkiye’de bulaşmanın en çok evlerde olduğunu ve yaşlıları korumanın yolu onların sokağa çıkışlarını kısıtlamak değil, toplum içindeki bulaşmanın hızını düşürmek, yaygınlığını azaltmak olduğunu ifade etti.

Ortaylı, işyerlerine yönelik tedbirlerin haziran ayında alınması gerektiğini kaydederken, kesintili olarak alınan tedbirlerin fazla işe yaramadığını belirtti ve ABD’nin bu duruma örnek olduğunu aktardı. 

"Hayati sektörler dışında kapanma şart" diyen Ortaylı'nın yazısından bir bölüm şöyle:

"Zaman kaybetmeden, kararlı bir şekilde işe yarayacak tedbirler almamız lazım. Hızlanmış bulaşmayı durdurup geri çevirmeyi başarmış ülkelerin deneyimlerinden yararlanarak.
En azından ölümlerin fazla olduğu 10 büyük ilde, en azından 4 hafta kapanarak (iki hafta önce iki hafta kapanmak lazım demiştim, ama o noktayı geçtik. Maalesef virüs bulaşma hızı arttıkça ve yayıldıkça daha uzun süreli kapanmalar gerekiyor). Hayati sektörler dışında ekonomik faaliyeti durdurarak, evin etrafında yürümek, spor yapmak dışında sokağa çıkmayı kısıtlayarak, büyük grupların bir araya gelmesini yasaklayarak. Küçük esnafı, gündelikle yaşayanları, işsizleri mali yönden destekleyerek. Devlet bugünler için var."

YAZININ TAMAMI