Döhler'den atılan işçiler direniş kararı aldı

Karaman'da fabrikası bulunan Alman gıda firması Döhler'de yetkili sendika Tek Gıda-İş üyesi 12 işçi tazminatsız olarak işten çıkarıldı. İşçiler, "işe iade" talebiyle 17 Ocak'tan itibaren fabrika önünde direniş başlatacaklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR- Karaman'da bulunan Alman firması Döhler Gıda fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası üyesi olan 12 işçi, İş Kanunu'nun 25/2 maddesi gerekçesiyle geçen günlerde işten çıkarıldı. Dört yıl boyunca fabrikada örgütlenen Tek Gıda-İş, fabrikada yetkili sendika olmaya hak kazanmıştı. İşten çıkarılan işten işçiler 'işe iade talebiyle' 17 Ocak'ta fabrika önünde direniş başlatma kararı aldı.

'SENDİKASIZLAŞTIRMA ÇABASI İÇİNDELER'

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, işçilerle yaptıkları toplantı sonrasında direniş kararı aldıklarını açıklayarak, kamuoyuna "sesimiz olun" çağrısında bulundu. Döhler Gıda'da işverenin sendikasızlaştırma çabası içerisinde olduğuna değinen Karlıkaya, yaklaşık 4 sene önce de benzer durumu yaşadıklarını belirtti. "O dönem 50-60 kadar arkadaşımızı işten çıkarılmıştı" diyen Suat Karlıkaya, iş yeri yetki tespitinin bakanlık tarafından Tek Gıda-İş lehine çıktığını, işverenin buna itiraz ettiğini söyledi. “Geçtiğimiz günlerde iş yeri yetki belgesi Tek Gıda İş lehine sonuçlandı” ifadelerini kullanan Suat Karlıkaya, "Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için masaya oturacağız, üye çalışması yaparken 12 arkadaşımız 25/2'den tazminatsız olarak işten çıkarıldı" diye konuştu.

'DİRENİŞİ İSTANBUL'A TAŞIYACAĞIZ'

İşten çıkarmaların Tek Gıda İş'in etkisini kırmaya dönük adımlar olduğunu düşünen Karlıkaya sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Tek Gıda-İş Sendikası masada olsa, yarın bir gün grev kararı alsa, greve çıkacak gücü olmasın istiyorlar. İşçilerin birliği ve beraberliğini bozmak için bir çaba var. İşçi arkadaşlarla toplantı yaptık, bir mücadeleye başlayacağız. Pazartesi günü fabrika önünde olacağız ama amacımız direnişi fabrikanın genel merkezi olan İstanbul'a taşımak. İnsanlar işsizlikle korkutuluyor. Ancak işçi arkadaşların tek bir talebi var, işe dönmek istiyorlar. Hepsi mücadeleden yana tavır koydular." (DUVAR)