Doğum kontrol ilacına erişim kesildi, Urfa’da gebelikler arttı

Urfa Aile Hekimleri Derneği, Urfa’da gebeliklerin ve çocuk ölümlerinin arttığını iddia etti. Ölümlerdeki artışın sebebi olarak devletin doğum kontrolü için sunduğu desteği kesmesini gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Yusuz Ezyazgan, doğum kontrolü için verilen desteklerin kesilmesi sonrası gebelikte ve doğum sonrası anne ve çocuk ölümlerinde yükseliş olduğunu söyledi. Özellikle Urfa’da durumun kritik boyuta ulaştığını belirtti.

'TÜRKİYE GENELİNDE 3 YILDIR AİLE PLANLAMASI MALZEMESİ DAĞITILMIYOR'

TÜİK verilerine göre Urfa, yüzde 3.81 oran ile Türkiye’nin toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, gebeliğin en az iki yılda bir olması gerekiyor. DSG, annenin gebelik sürecinde biyolojik olarak yıprandığını ve kendini toparlayabilmesi için iki yıla ihtiyacı olduğunu açıklıyor. Eğer bu süre bir yıl ya da daha kısa süreye inerse anne sağlıklı bir gebelik geçiremiyor ve tehlikeli bir süreç başlıyor. Bu durumda çocuklar ya anne karnında ya da doğduktan sonra ölebiliyor. Buna anne ölümleri de eşlik ediyor.

Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Aile Hekimi Yusuf Eryazgan

Türkiye’de aile planlaması kapsamında Aile Sağlığı Merkezleri’nde kondom, doğum kontrol hapı, aylık ve üç aylık iğneler ücretsiz olarak sunuluyor. Ancak üç yıldır bu hizmetlere erişimde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Aile Hekimi Yusuf Eryazgan, bu hizmetleri temin edememenin özellikle Urfa gibi doğrum oranının yüksek olduğu bir illerde gebelikte sorunlar yaşanmasına sebep olduğunu, çocuk ölümlerini artırdığını ifade etti.

‘YOKSUL AİLELERDE AİLE PLANLAMASI YAPILAMIYOR’

Eryazgan, Türkiye’de Aile Sağlığı Merkezleri’nde üç yıldır aile planlaması malzemelerinin dağıtılmadığını söyledi. Bu sebeple gebeliklerin ve buna bağlı ölümlerin arttığını ifade eden Eryazgan, ellerinde konuya dair kesin bir veri olmadığını ancak gerekli ilaçlara ulaşım sıkıntısı yaşandığından beri gebeliklerde artış yaşandığını ve bunu sahada yakından gördüklerini ifade etti.

Eryazgan, aile planlamasının devlet eliyle aile sağlık merkezlerinde ücretsiz verilmesinin hem aile planlaması açısından hem gebelik süreçlerinin sağlıklı geçmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Ortalama bir aile için mevcut durumdaki basit aile planlamasının yıllık bin lira gibi bir ücrete tekabül ettiğini söyleyen Eryazgan, yoksul aile oranının yüksek olduğu Urfa’da, bu durumun kimi aileler tarafından bir külfet olarak görüldüğünü vurguladı. Eryazgan, “Her şey gibi doğum kontrol malzemeleri de pahalanmış durumda. Böyle olunca kimi yoksul aileler, koruma malzemeleri alamıyor" diye konuştu. Kontrolsüz ve sağlıksız gebelik süreçlerinin önüne geçilebilmesi ve buna bağlı ölümlerin azaltılması için Sağlık Bakanlığı’nın Aile Sağlık Merkezleri’nde bir an önce bu hizmeti yeniden sorunsuz bir şekilde başlatması gerektiğini ifade etti.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İDDİALARI KABUL ETMEDİ 

Urfa’da aile planlaması malzemelerinin üç yıldır dağıtılmadığı ve bunun sonucu olarak sağlıksız gebelik oranlarının ve çocuk ölümlerinin arttığı iddialarıyla ilgili Urfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Başkanlığı yetkilileri, basına bir açıklama yapamayacaklarını söyledi ve iddiaları reddetti.