Doğu Akdeniz’de Yunanistan-BAE Paktı derinleşiyor

Yunanistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında son dönemde filizlenen işbirliği derinleşiyor. Yunanistan donanmasının önemli savaş gemilerinden biri olan İdra, bir fuara katılmak üzere Abu Dabi'ye gidiyor. Fuardan önceyse Yunanistan, Kıbrıs, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün Dışişleri bakanları düzeyinde bir konferans düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Donanması’nın önemli modern savaş gemilerinden bir tanesi olan İdra bugünlerde Basra Körfezi’ne doğru yol alıyor. İdra, Yunanistan’ın son dönemde yakın ilişkiler içinde olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. 

İdra, yakın dönemde Doğu Akdeniz’de kökleşmeye başlayan Yunanistan-BAE stratejik iş birliği çerçevesi dahilinde, yeni dönemde BAE’yi ziyaret eden ilk Yunan deniz unsuru olarak tarihe geçecek. 

İdra'nın BAE’ye yol aldığı esnada, Atina-Lefkoşa-Abu Dabi hattındaki çok boyutlu iş birliği de yoğunlaşıyor. Türkiye ile ilişkilerinde sorunlarla karşı karşıya olan üç ülkenin Doğu Akdeniz’de birçok alanda işbirliği yaptığı görülüyor. Kıbrıs ve Yunanistan ile yakınlaşan BAE, yakın zamanda İsrail'le de diplomatik ilişkiler tesis etmişti.

BAE GENELKURMAY BAŞKANI ZİYARET ETMİŞTİ

Yunanistan-BAE hattındaki askeri hareketlilik 2020 içerisinde hız kazanmıştı. BAE Genelkurmay Başkanı geçtiğimiz yılın başlarında ve sonlarında Yunanistan’a iki önemli ziyaret gerçekleştirdi. Atina’daki resmi askeri temasları 2020 sonlarında BAE Silahlı Kuvvetleri’ne ait dört F-16’nın Yunanistan semalarındaki uçuş faaliyetleri takip etti. BAE'nin F16’ları ile beraber bir grup BAE’li askeri personel de ağustos sonlarından ekim başlarına kadar Girit’in Souda Askeri Üssünde konuşlanmıştı. Aynı süreçte, BAE Deniz Kuvvetleri Yunanistan’ın düzenlediği “Medousa (Deniz Anası)” Askeri Tatbikatı'na katıldı. 

Aralık 2020-Ocak 2021 dönemindeyse, Atina-Lefkoşa-Abu Dabi hattındaki hareketlilik en üst düzeye çıktı. 9 Aralık 2020 tarihinde Yunanistan ve BAE Genelkurmay Başkanları BAE’ye ait bir savaş gemisinde askeri iş birliği protokolü imzaladı. Yunanistan-BAE Askeri Anlaşmasını 12 Ocak 2021 tarihinde imzalanan Kıbrıs-BAE Askeri İş birliği Protokolü takip etti. Yeni anlaşmaya göre, ilerleyen süreçte Kıbrıs ve BAE ortak askeri faaliyetlere ve eğitim faaliyetlerine imza atacak. 

Son olarak ise 15 Ocak 2021'de Atina ile Abu Dabi arasında imzalanan yeni bir anlaşmayla Yunanistan’ın Avlona Bölgesinde bir tesis BAE Silahlı Kuvvetleri’ne tahsis edildi. Söz konusu noktada Yunanistan’da faaliyet göstermesi planlanan BAE askeri personeli konuşlanacak. 

 

'DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ FORUMU'

Son iki ay boyunca yoğunlaşan Yunanistan-Kıbrıs-Birleşmiş Arap Emirlikleri askeri iş birliği önümüzdeki günlerdeki iki önemli gelişme ile yeni boyutlar kazanmaya devam ediyor. 'İdra' savaş gemisi 21-25 Şubat tarihlerinde Abu Dabi’de gerçekleştirilecek olan “IDEX & NAVDEX 2021 Fuarına” katılacak.

Söz konusu fuardan önceyse Yunanistan, Kıbrıs, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün Dışişleri bakanları düzeyinde, “Dostluk ve İşbirliği Forumu” oluşturmak amacıyla Atina'da konferans düzenlenecek. Yabancı basına yansıyan son bilgilere göre, söz konusu forumun korona virüsü sonrası dönem, taşımacılık, turizm, dijital ekonomi ve eğitim gibi çeşitli alanlar ile ilgilenmek üzere kurumsallaştırılması hedefleniyor.  

Etiketler BAE Yunanistan İdra