Doğu Akdeniz'de başa dönüldü: Atina'dan Meis Navtex'ine tepki

Türkiye'nin Oruç Reis gemisi için Yunanistan'a ait Meis adasının güneyini kapsayan bir Navtex ilan etmesi Atina'nın tepkisini çekti. Yunanistan Dışişleri, "Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin, Oruç Reis araştırma gemisinin Kaş'ın karşısındaki Yunan adası Meis'in güneyinde doğal gaz arama faaliyetleri yürüteceğine dair yeni bir Navtex yayınlaması Atina'nın tepkisini çekti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, bu adımı bir 'tehdit' olarak gördüklerini duyurup geri adım atılması için çağrıda bulundu.

"Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" denilen açıklamada, "Türkiye'nin, Yunan kıta sahanlığı dahilinde olan Meis'in güneyinde, Yunan kıyılarından sadece 6.5 deniz mili uzaklıkta ilan ettiği yeni Navtex gerilimi ciddi biçimde artırmaktır" denildi. 

Açıklamada, iki ülkenin dışişleri bakanlarının istikşafi görüşmeler için tarih belirlemeye çalıştığı bir dönemde böyle bir adım atılmasının, 'Türkiye'nin güvenilmez olduğunu ve gerçekte diyalog istemediğini' gösterdiği savunuldu. Yunan Dışişleri, "Türkiye'yi kararını geri çekmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Oruç Reis gemisi, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın tepkisini çeken doğalgaz arama faaliyetlerine eylül ortalarında Antalya'ya dönmüştü. İki ülke arasında NATO nezdindeki teknik askeri görüşmeler ve dışişleri düzeyinde temaslar gerçekleşirken, dün Oruç Reis için yeni bir Navtex yayınlandı. Geminin Meis'in güneyindeki yeni görevinin 22 Ekim'e kadar süreceği, Oruç Reis'e Ataman ve Cengizhan isimli iki geminin daha eşlik edeceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)