Doğan Hızlan: Sağlık Bakanlığı İlhan Başgöz için harekete geçti

ABD'de bir hastanede tedavi gören, folklor alanında Türkiye’nin dünyaca tanınan uzmanlarından Prof. Dr. İlhan Başgöz'ün Türkiye'ye dönmek istediği duyuruldu. Doğan Hızlan'ın aktardığına göre Sağlık Bakanlığı devreye girerek Başgöz'ün Türkiye'ye dönmesini sağlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkçeyi ve Türk folklorunu dünyaya tanıtan Prof. Dr. İlhan Başgöz, uzun yıllardır ABD yaşıyordu. Hürriyet yazarı Doğan Hızlan, ABD'nin Indiana eyaletinde bir hastanede kanser tedavisi gören ve pandemi nedeniyle seyahat edemeyen İlhan Başgöz'ün Türkiye’ye dönmek istediğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı'nı arayıp Başgöz'ün durumunu bildirdiğini ifade eden Hızlan, bakanlığın Başgöz için devrede olduğunu ve Başgöz'ün memleket hasretinin yakında biteceğini duyurdu.

Doğan Hızlan'ın köşe yazısında aktardığı ifadeler şöyle:

"Cumartesi gece yarısında Umut Özkan imzalı bir e-mail aldım. Türk halk edebiyatının uluslararası önemdeki bilim insanı İlhan Başgöz’ün Amerika’da, Indiana’da hasta olduğunu bildiriyordu. Daha sonra da hocanın yanında olan Balım Yetkin’le telefon görüşmesi yaptım. Başgöz’ün Türkiye’ye dönmek, yurdunda iyileşmek isteğini söylemişti. Indiana Üniversitesi Ural-Altay Dilleri ve Folklor Enstitüsü’nde profesör ve Türkçe programının direktörlüğünü uzun süre yürüten ve oradan emekli olan Başgöz’ün son dönemde yaşadıklarını ve bana yazma sebebini şöyle açıklıyordu edebiyat öğretmeni Umut Özkan:

‘Bu duyuruyu İlhan Hoca adına yazıyorum. İlhan Hoca hepimizin bildiği gibi yüz yaşına merdiven dayamış durumda. Yıllardır kanser tedavisi görüyor. Buradan sizlere doğrudan seslenme olanağı maalesef yok. Son iki yıldır sağlık durumu giderek ağırlaşıyor ve ağustos ayında yatağından kalkmaya çalışırken düşmesi sonucunda kaburgaları kırıldı. O tarihten beri yatağından kalkamıyor ve tedavisi salgın nedeniyle evinde yürütülmeye çalışılıyor. Sık sık hastaneye gitmesi gerektiği için mevcut koşullarda türlü zorluklarla karşılaşıyor. Bir yılı aşkın zamandır ısrarla Türkiye’ye dönmek istemesine rağmen küresel salgın ve sağlık durumu nedeniyle olağan yollardan bunu gerçekleştirmesi mümkün olamadı.’

Yakından tanıdığım, saydığım, eserlerini okuduğum Başgöz’e kol kanat germesi için aziz dostum Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı aradım. Koca, bu durumdan haberi olduğunu belirtti. Edindiğim detaylar konusunda ben de ayrıntılı bilgi verdim. Telefon numarasını aldı, hemen ilgileneceğini söyledi. Gerçekten Bakan’ın bu ilgisi beni çok mutlu etti. Bir bilim insanını da fazlasıyla mutlu edeceğinden şüphem yok. İlhan Başgöz, Türk folklorunu, halk edebiyatını dünyaya tanıtmıştır. Yunus Emre’nin, Karac’oğlan’ın, Köroğlu’nun sözünü günümüze kadar getiren önemli bir folklor uzmanıdır. Biyografisini ana hatlarıyla okuduğunuzda halk edebiyatımıza, folklorumuza katkısının ne kadar önemli olduğunu fark edersiniz. Dilerim en kısa sürede İlhan Hoca’ya Türkiye’de “Geçmiş olsun” deriz."