Dodurgalı seçmen: Şimdi AK Parti'ye vereceğim ama genel seçimde bakacağız

Çankırı’ya bağlı Dodurga beldesi 3 Temmuz’da sandık başına gidecek. Seçimden önce hibe araçların sergilendiği, döşenmek üzere kaldırım taşlarının yol kenarına dizildiği beldede seçimin nabzını tuttuk.

Google Haberlere Abone ol

ÇANKIRI - Türkiye’de sokağın da siyasetin de gündeminde seçim var. Muhalefetin “erken seçim” çağrılarına rağmen iktidarın Mayıs-Haziran 2023’ü işaret ettiği süreçte ilk sandık heyecanı Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Dodurga’da, 3 Temmuz’da yaşanacak. Yeniden belde statüsü kazanması üzerine 13 yılın ardından belediye başkanını seçecek olan Dodurga'da seçimin nabzını tuttuk. 

DODURGA SOKAKLARINDA DÖŞENMEMİŞ PARKE TAŞLARI VE BORULAR, HİBE EDİLEN ARAÇLAR VAR

Dodurga, Ankara’nın 120 kilometre kuzeyinde, bozkır ile Karadeniz ikliminin başlangıcı bir coğrafyanın ortasında bir bölge. Normal zamanlarda sakin bir yerleşim yeri olan Dodurga bugünlerde son model makam araçlarının çokça uğradığı bir belde. Nüfusunun büyük çoğunluğu yıllar içerisinde İstanbul’a göçtüğü için neredeyse “yazlık” olarak kullanılan belde, ağırlıklı olarak yaşlıların yaşadığı 2 binin üzerinde bir nüfusa sahip. Bin beş yüze yakın seçmenin oy kullanacağı Dodurga’da AK Parti, DEVA, Yeniden Refah, Türkiye Değişim Partisi, Saadet Partisi, DSP, Adalet Partisi, Memleket Partisi ve Vatan Partisi’nin adayları yarışacak.

Beldeye adım atar atmaz, kerpiçten yapılmış evlerin balkonlarına, küf tutmuş sokaklardaki elektrik direklerine asılmış siyasi partilerin bayrakları, parti liderleri ve adayların posterleri bizi karşılıyor. Anadolu’da herhangi bir kasabaya gidildiğinde karşılaşılacak olan sessizliği, burada parti araçlarından yükselen anonslar bozuyor. Başınızı çevirdiğiniz yerde seçmeni ikna etmek için hazırlanan broşürler gözünüze takılıyor. 

Büyük siyasi kampanyaların yapıldığı küçük beldenin sokaklarında yürürken, henüz yola kavuşmamış parke taşları, döşenmemiş büyük altyapı borularıyla karşılaşıyorsunuz. Köy meydanı olarak anılan yerde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye Belediyeler Birliği’nin seçimden önce beldeye hibe ettiği araçlar görünüyor. Henüz onarılmayan bozuk yolların üzerinde duran bu araçların seçimden önce beldeye park edişinin anlamını Dodurgalılar da muhalefetin adayları da iyi biliyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hibe ettiği araç.

‘DODURGA’NIN SEÇİMİ GEÇTİKTEN SONRA SİNEK BİLE KALMAZ BURADA’

3 Temmuz’da sandık başına gidecek Dodurga bugünlerde Meclis’ten sonra en çok siyasetçinin bulunduğu yer konumunda. Çankırı milletvekillerinin yanı sıra iktidar temsilcileri de sık sık beldeye geliyor. Seçim tarihine yakın bakanların da Dodurga’ya gelmesi bekleniyor.

Köy meydanındaki lüks araçları gösteren İzzettin Bey ile sohbet ediyoruz. “Seçimden önce bunların hiçbirisi burada yoktu” diyen İzzettin Bey, “Ayın dördünden sonra kimse burada olmaz” diyor. Ekonomik sıkıntının her yerde olduğu gibi Dodurga’da da kendisini hissettirdiğini, beldede iş sahasının olmadığını, gençlerin belde dışına göçtüğünü söyleyen İzzettin Bey, “Sıkıntı her yerde olduğu gibi burada da var. ‘İyi olacak diyorlar da iyi olabilir mi? Genel seçime kadar bu millete ne olacak? Dodurga’nın seçimi geçtikten sonra sinek bile kalmaz burada. Peki genel seçime kadar bu millete ne olacak?” diye soruyor.

‘NEDEN BU ZAMANA KADAR ARABA VERMEDİLER DE ŞİMDİ VERİYORLAR’

Köyün sokaklarında dolaşırken yaz kış burada yaşayan Halime Köse ile karşılaşıyoruz. Dodurga’nın yirmi yıldır “aynı tas aynı hamam” olduğunu söyleyen Köse, “Ben yirmi senedir aynı çamuru çekiyorum. Doktor lazım çamurdan şehre gidemiyorum” diye dert yanıyor. 

Köy meydanındaki seçim için gelen araçları işaret eden Köse, beldede okul olmaması nedeniyle çok zorluk yaşadıklarını belirterek, “Şu çocuklar, 10-15 bebe, araba olmadığı için yıllardır küçük araçla üst üste, yakın ilçeye, Orta’ya okula gittiler. Şimdiye kadar neredeydiler? Neden çoluğa çocuğa bir okul yapılmamış da meydana şimdi gelmişler? Neden bu zamana kadar araba vermediler de şimdi veriyorlar. Göz boyama” diye konuşuyor. 

‘BURADA AK PARTİ’YE OY VERECEĞİM DE GENEL SEÇİMDE BAKACAĞIZ ARTIK…’

Kendisini “yazlıkçı” olarak tanıtan ama seçmen kaydı Dodurga’da bulunan Nurettin Bey ile sohbet ediyoruz. AK Parti’nin seçimi kazanacağını belirten ve oyunun bu yönde olacağını söyleyen Nurettin Bey, encümen seçimlerinde ise Yeniden Refah Partisi’ni destekleyeceğini belirterek, “Encümen ona takoz olsun ki yanlış yaparsa muhalefet görevini yapsın” diyor. 

AK Parti seçmeni olduğu halde genel seçimlerde oy verip vermeyeceğine bakacağını söyleyen Nurettin Bey, “İktidarın süresi biraz fazla oldu” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: 

“İktidara bir ortak olsa çok daha iyi olur bence. Tek başına bir adama yetkiyi verince koltuk insanı değiştiriyor. İsterse araba koltuğu olsun o bile insanı farklı ediyor. 20 yıl bir adamı iktidarda oturtmak… Demek ki Türkiye’de hiç muhalefet yok ki adam almış yürümüş. İstediğini yapıyor, ‘Ananı da al git’ diyor. Burada AK Parti’ye oy vereceğim de genel seçimde verip vermeyeceğimize bakacağız artık.”

‘BU ŞARTLARDA TAYYİP’İN İŞİ ZOR’

Köy meydanında kiraz satan Ramazan Bey ile konuşuyoruz. “Nasılsınız, iyi misiniz” diye sohbete başladığımız Ramazan Bey, “İş yok. Milletin hali bitik. Çankırı bu zamanlar dolu olurdu, tıklım tıklım olurdu. Şimdi insanlar krizden dolayı gelemiyorlar” diyor.

AK Parti’nin beldedeki oy oranının yüzde 90 olduğunu, ama aday sayısı çok olduğu için bu oranın yüzde 40’lara kadar gerilediğini tahmin eden Ramazan Bey sözlerine şöyle devam ediyor:

“İnsanlar zor geçiniyorlar. Bu şartlarda Tayyip’in işi çok zor. Çankırı’dan bile büyük darbe alacak gibi gözüküyor. O işin şakasında ama millet hesabını soracak. Burada AK Parti alır ama nasıl aldığı önemli. Buranın sonuçları genel seçim için bize bir şeyler gösterecek. Yüzde 90’dan yüzde 40’a inmesi iktidardan aslında şikâyet edildiğini gösteriyor. İnsanlar hizmet gelsin diye AK Parti’yi destekliyor da buraya hizmet gelse ne olacak?  İki kötü araba yolluyorlar göstermelik. Bu arabaların hiçbiri seçimden önce yoktu. Bunların hepsi göz boyama, millet eskisi gibi değil, uyandı artık.  Eskiden maymunu muzla kandırıyorlardı ama o devir artık geçti.”

‘AK PARTİ KAZANIRSA SEÇİMDEN SONRA ARAÇLAR GİTMEZ’

Beldede daha önce bu kadar siyasetçi görmedikleri için heyecanlandıklarını söyleyen Ömer Sayıcı ile sohbet ediyoruz. AK Partili siyasetçilerden beldeye doğalgaz getirme sözü aldıklarını, sözü verilen araçların seçimden önce getirildiğini söyleyen Sayıcı, “Seçimden önce gelmeseydi de AK Parti araçları yine de getirirdi. Bize söz veriyorlar. Öbürleri söz vermiyor. AK Parti kazanırsa seçimden sonra araçlar gitmez. Kaybederseler araçlar gidebilir. Şimdiye kadar böyle araç-gereçleri görmedik. Eee bu araçlar geldiyse şimdi bu adamları da destekleyeceğiz” diyor. 

Sayıcı’yla sohbete eşlik eden emekli Sırrı Erçikan da ekonomik sorunlara vurgu yapıyor, “Sıkıntıyı hissetmez olur muyuz? Dünyada var bu. Sadece bizde, Türkiye’de değil yani. Onlarda ekonomik sıkıntı daha fazla hissediliyor. Bizdeki muhalefet ekonomik sıkıntının görünümünü daha fazla gösteriyor. Muhalefetin hiç olumlu tarafı yok. Hep negatifler” diye sözlerini sürdürüyor. 

Aldığı 3 bin lira emekli maaşıyla geçinebildiğini, büyükşehirlerdeki emeklilerin işinin zor olduğunu belirten Erçikan, “3 bin lira maaş alıp 2 bin 500 lira kira veriyorlar, sıkıntı çok büyük. AK Parti buna dair adım atsa iyi olur. Temmuzda yüzde 40 zam yapacağım diyorlar o yüzde 20’ye düşer. Emekliye verecek 400 lira, kesintisiyle yüzde 20’ye iniyor. Emekliler bunu hissediyor ama inşallah daha iyi olur” ifadelerini kullanıyor.

‘BÖYLE ZAMANDA GELİYORLAR DA SONRASINDA NE ARIYORLAR NE DE SORUYORLAR’

Cuma namazı saatinde erkeklerin neredeyse tamamının camiye gittiği beldede evlerinin balkonunda oturan Hatice Erçetin ve Nazife Kurtçu ile sohbet ediyoruz. “Dövüş kavga olmadan seçim geçsin de her şey hallolur” diyen Erçetin, köy yolunun bozuk olduğunu, eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söylüyor. Beldede iş imkanının olmadığını, hayatın pahalılığını artık köyde yaşayan insanların da hissettiğini söyleyen Erçetin, “Bir mutfak tüpü 350 lira olmuş. Keşke fakire fukaraya daha çok yardım etseler. Markete git de bir gör. Domatesin kilosu 12 lira. Sıkıntı, çok sıkıntı. Büyükşehirlerde kira derdi çok fazla. En azından bizim öyle bir derdimiz yok. İktidar partisinden gelenler oluyor. Senin gibi derdimiz sıkıntımız var mı diye sorarlarsa anlatıyoruz” diyor.

Hatice Erçetin ve Nazife Kurtçu

Köylerinin kalkınmasını istediklerini belirten Nazife Kurtçu, “Böyle zamanda geliyorlar da sonrasında ne arıyorlar ne de soruyorlar. Seçimden sonra buradan herkes kaybolur. Köy meydanında kedi köpek kalır, başka da kimse kalmaz” diyor. 

DODURGA’NIN TEK KADIN ADAYI: ‘KADINDAN BELEDİYE BAŞKANI OLMAZ’ DİYORLAR, KAZANACAĞIM

Dodurga’da sekiz erkeğe karşı tek kadın olarak seçim yarışına giren Adalet Partisi’nin adayı Emine Yayla ile karşılaşıyoruz. Ev hanımı olduğunu söyleyen Yayla, seçime eşit gidilmediğini, bakanlıklardan gelen araçların göz boyama için beldede sergilendiğini anlatıyor. Adaylığına beldede karşı çıkıldığını ama iddialı olduğunu söyleyen Yayla şunları ifade ediyor:

“İddialıyım. Projelerimiz açık ve net. Bütün eleştirilere rağmen…’Kadından belediye başkanı olmaz’ diyorlar. ‘Başımıza taş yağacak’ diyorlar. Bütün eleştirilere rağmen bunların hepsini göğüslüyorum. Benim seçimde tek bir oyum da olsa, o oyu ben de vermiş olsam bu seçime gireceğim. Allah’ın izniyle inşallah kazanacağız. Projelerimiz çok güzel. Zorlukları burada yıllardır bizler çektik. Şimdi geliyorlar ama yıllardır neredeydiler?”

Adalet Partisi’nin adayı Emine Yayla
MUHARREM İNCE: İLK BOYUMUZUN ÖLÇÜSÜNÜ BURADA ALACAĞIZ

Dodurga’ya iktidarın temsilcilerinin yanı sıra muhalefet liderleri de geliyor. Ankara’dan Dodurga’ya gelen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de iktidarın beldeye “devlet imkanlarıyla” getirdiği araçlara dikkat çekiyor: 

“Parke taşlarını koymuşlar. Araçları göndermişler. Görücüye çıkmışlar. Klasik taktik. Bunlar insanları balık zannediyorlar ve ortaya yem atıyorlar. Önce yoksullaştır sonra oyunu al taktiğinin başka bir versiyonu. Top artık insanlarımızda. O araçları oraya dizip o parke taşlarını oraya koyup insanların oyuna talip olmak, bunu devlet imkanlarıyla yapmak insanları kandırmaktır. Şimdiye kadar niye yapmadınız? Elinizi tutan mı vardı.”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve adayları Osman Dede.

Memleket Partisi, seçime girme yeterliliğini kazanmasının ardından ilk seçim sınavını Dodurga’da verecek. İnce, “İlk seçimimize giriyoruz. İnşallah yüzümüzün akıyla çıkacağız.  Buradaki seçim bir anlamda Türkiye’de sahte anketlere de bir cevap olacak. Türkiye’nin gözü burada, bir yerde seçim var sonuçta. Ben de merak ediyorum. İlk boyumuzun ölçüsünü burada alacağız” diye konuşuyor.

DEVA’LI ŞAHİN: BURADA SAĞLIKLI BİR DEMOKRATİK YARIŞIN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Çankırılı olan DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de beldede adayları Şerafettin Kaplan için çalışan muhalefet temsilcileri arasında yer alıyor. Dodurga seçim yarışı için “Burada kantar bozuk” diyen Şahin, “Bu bozuk kantarda sağlam bir ölçü almak mümkün değil. İktidar her türlü devlet imkanlarını seçimleri kendi lehine çevirmek için kullanıyor. Belediyeler Birliği üzerinden seçim hattında yapmadığı yatırım kalmadı. Burada sağlıklı bir demokratik yarışın olması mümkün değil” diyor. 

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin (ortada) ve belediye başkan adayı Şerafettin Kaplan (sağda)

Başlarını sokacak bir tane oda dahi bulamadıklarını, kendilerine yer tahsis edilmediğini, çadır kurarak Dodurgalılara “Biz de varız, bu bir demokratik yarıştır” dediklerini ifade eden Şahin, “Sonuç ne olursa olsun Dodurga kazansın diyoruz ama Dodurga’nın aklıyla da alay edilmesin istiyoruz. Şu an Dodurga’nın aklıyla alay ediliyor. Olmayacak, yapılamayacak vaatlerde bulunuluyor. Bunların sonuçlarını da takip edeceğiz” diye sözlerini noktalıyor.