Doç. Dr. Okay Pekşen: Makalemi çalan şahsı ve yayınevini ifşa ediyorum

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okay Pekşen, bir makalesinin Ahmet Seyrek isimli kişi tarafından hazırlanan "Babil" kitabında kendisinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden yayımlandığını öne sürdü. Pekşen, "Babil" ve "Asur" isimli kitaplarda başka tarihçilerin makalelerinin de kullanıldığını örneklerle gösterdi. Ahmet Seyrek'in birbirinden farklı konularda hazırlanmış ve çoğunluğu Maviçatı Yayınları tarafından basılmış onlarca kitabı bulunuyor.

Doç. Dr. Okay Pekşen
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okay Pekşen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile bir yayıncılık skandalını ortaya çıkardı. 

Doç. Dr. Okay Pekşen paylaşımında, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi'nde 2017 yılında yayımlanan "Babil Krallarının Siyasal Meşrulaştırma Aracı: Tanrı Marduk" isimli makalesinin Ahmet Seyrek isimli kişinin hazırladığı ve Maviçatı Yayınları tarafından "Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar" dizisi içinde basılan "Babil" isimli kitapta izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden birebir kullanıldığını öne sürdü. 

Pekşen, KSÜ Dergisi'nde yayınlanan makalesinden ve Ahmet Seyrek'in hazırladığı Babil kitabından örnekler verdiği paylaşımında "Makalemi noktasından virgülüne birebir çalıp kitap yapıp satan şahsı ve yayınevinin ifşa ediyorum. Benim haricimde tespit ettiğim makaleleri birebir çalınan beş akademisyen arkadaşım daha var. Hepsini aşağıya ekliyorum" ifadelerini kullandı. 



Okay Pekşen, Ahmet Seyrek isimli kişinin hazırladığı kitaplarda, makaleleri izinsiz kullanılan isimleri şöyle sıraladı: 

* Prof. Dr. Lütfi Gürkan GÖKÇEK - Asur Ordusu (Makale) (Asur kitabında)
* Doç. Dr. Erkan Konyar - Babil Asma Bahçeleri (Makale) (Babil kitabında)
* Mehmet Kurt - Yeni Asur Devleti'nin Kuzey Yayılımı ve Doğu Anadolu'nun Tarihi Coğrafyası (Makale) (Asur kitabında)
* Doç. Dr. Suzan Akkuş Mutlu - Eski Mezopotamya'da Beddua ve Felaketlerden Korunma Ritüelleri (Makale) (yine Maviçatı Yayınları tarafından basılan Sümerler kitabında)
* Doç. Dr. Kürşat Koçak -  Koloni Çağında Hukuk (Makale) (Asur kitabında)
* Erol Sever - Asur Tarihi (kitap) (Asur kitabında)

Okay Pekşen bu listeyi söz konusu tarihçilerin makaleleriyle birlikte paylaştı ve şu notu ekledi: "İntihali tespit etmek için kitaplara para verip satın almak zorunda kaldım. Çaldığı makalelerin haricinde kalan bölümleri de internetteki blog yazılarından, Academia’daki öğrenci ödevlerinden vb. birebir çalmış. Her kitap 3000 adet basılmış. Bazılarının ikinci baskısı bile yapılmış." 


İnternetteki kitap satış mağazalarında, iddiaların odağındaki isim olan Ahmet Seyrek tarafından hazırlanmış  birçoğu Maviçatı Yayınları'nca basılmış değişik konularda onlarca kitabın satışta olduğu görülüyor. Kitaplar arasında yerli ve yabancı çok sayıda ünlü ismin biyografileri de var. (HABER MERKEZİ)