Doç. Dr. Emrah Altındiş: Hiç düşünmeden Sinovac aşısı olurdum

Çin aşısının şu ana kadarki sonuçlarının 'temkinli bir iyimserlik' için yeterli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Emrah Altındiş, "Ben bu şartlarda Türkiye'de olsam, hele bir de risk gruplarında (sağlık çalışanı, kronik hastalıklı vd.) olsam, Sinovac aşısı hakkım geldiğinde hiç düşünmeden olurdum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, Çin'in Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısıyla ilgili Türkiye'de açıklanan faz 3 çalışmalarının bir bölümüne ilişkin sonuçları değerlendirdi. Altındiş, sonuçların çok umut verici olduğunu vurguladı.

Twitter hesabından sonuçlara ilişkin görüşlerini aktaran Altındiş'in mesajları şöyle:

'HENÜZ ÖRNEKLEM DÜŞÜK'

1- Dün açıklanan Sinovac asisi faz III ilk sonuçları olumlu ve umut verici. Öncelikle ağır bir yan etki yok! Henüz örneklem sayısı düşük, dolayısıyla TR'de ileri asamalar, diğer ülkelerin sonuçlarını görmemiz gerekiyor. Ancak yine de sonuçlar temkinli bir iyimserlik için yeterli.

 

 

2- Sinovac aşısına dair açıklanan ilk sonuçlara göre 2 doz aşı olmuş 1322 kişiden, 570 kişilik aşılanmamış kontrol-plasebo grubunda 26 kisi-6'si ağır-hasta olurken, aşılanan 752 kişide sadece 3 kişi-semptomuz-hasta olmuş. Sayılar çok düşük olsa da oldukça umut verici sonuçlar.

 

3- Bu faz III ilk ara sonuçlarının hasta sayısı 40'a ulaşıldığında açıklanması düşünülüyordu, neden 29 hastada erken açıklandı bilmiyorum ancak her hâlükârda faz III içinde enfeksiyon sayıları arttıkça toplum şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeli, henüz örneklem oldukça küçük.

 

4- Faz III çalışmasına TR'de 7371 kişi katilmiş, bunlardan 3457 kişi iki doz asiyi (veya plasebo kontrolu) olmuş, açıklanan sonuçlar bu kişilerin sadece 1322'sinden geliyor. Tam kutlama için hem TR'de ileri asama analizlerini, hem de Brezilya, Endonezya sonuçlarını beklemek lazım.

'AĞIR BİR YAN ETKİSİ OLMADIĞINI GÖSTERİYOR'

5- Ben bu şartlarda Türkiye'de olsam, hele bir de risk gruplarında (sağlık çalışanı, kronik hastalıklı vd.) olsam, Sinovac aşısı hakkım geldiğinde hiç düşünmeden olurdum. Hem Lancet'de yayınlanan faz I/II çalışmaları, hem dünkü açıklama bir ağır yan etkisi olmadığını gösteriyor.

 

6- Öyle anlaşılıyor ki Türkiye'ye başka bir asi uzun sure gelmeyecek. 50 M Sinovac asisinin 25 M kişiye ilk aşamada yapılması düşünülüyor, ben kesinlikle bir yan etki sorunu görmüyorum. İlk açıklanan sonuçlar da koruyuculuk konusunda oldukça umut verici. Aşı olmaktan korkmayalım

7- Tabii ki TR'de faz III çalışmasının ileri aşamalarda etkinliğini takip etmeye, Brezilya ve Endonezya'dan gelecek sonuçları dikkatle beklemeye devam edeceğiz ancak ağır bir yan etkisi olmayan bu aşının zararı olmaz, ilk sonuçlara göre ise koruyucu olma olasılığı oldukça fazla!

'120 MİLYON AŞIYA İHTİYACIMIZ VAR'

8- Eger Sinovac asisi çalışırsa bu dünya için de çok değerli bir haber olacak zira Pfizer, Moderna aşısının aksine bu inaktive aşı normal soğuk zincirde (4C) taşınabiliyor, diğer aşıların ise aşırı soğuklarda -20C/-80C taşınması gerekiyor ki bu pek çok yoksul ülke için imkansız.

9- Sinovac çalışsa dahi TR'yi rahatlatmaya Çin'den gelecek 50 M doz asi yetmez, bu ancak 25M kişiye yeter. 18 yaş altı aşılanmayacağına göre, yetişkinlerin tümünü (60M) aşılamak gerekecek, 120M doz aşıya ihtiyacımız var! Aşi opsiyonları hızla arttırılmalı. (HABER MERKEZİ)