Doç. Dr. Alyamaç: 2007 depreminde vatandaşlar çatlakları sıvayarak kapatmıştı

Afet ve Acil Durum Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, Elazığ’da 2007 yılında 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrasında hasarlı binaların incelenmediğini belirterek, ”Eğer 2007 yılında bütün binalar incelenmiş olsaydı ocak ayında kaybettiğimiz vatandaşlarımız yaşıyor olurdu” dedi.

Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç
Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ- Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bin 400 binanın orta hasarlı duruma geldiğine dikkat çeken Afet ve Acil Durum Kurulu Üyesi ve Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, vatandaşların orta hasarlı binalarda oturtulmasını vicdani olmadığını kaydetti.

'VATANDAŞLAR ÇATLAKLARI SIVAYARAK KAPATTI'

Elazığ’da 2007 yılında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde hasarlı binaların tespit edilememesinden dolayı bu binalarda vatandaşların oturmaya devam ettiğini belirten Alyamaç, "Elazığ'da geçmişte Sivrice ilçesinde birçok deprem meydana geldi.  2007 yılının şubat ayında iki deprem yaşadık.  O depremler sonrasında tam 200 tane binada ağır hasar oluştu. Bu hasarlı binalar kayıtlara geçti. Ancak o gün meydana gelen depremler sanki Elazığ'da hafif bir şekilde atlatılmış gibi davranıldı. O depremlerde kayıtlara girmese de orta hasar ve ağır hasar alan binalar oldu. Fakat genel bir çalışma yapılmadığı için vatandaşlar çatlakları sıvayarak boyayarak kapattı.” diye konuştu.

'SİGORTADAN PARA ALMAK İÇİN KOLONA ZARAR VERDİ'

2007 depremi sonrasında inceledikleri binalarda birçok hasar tespit ettiklerini belirten Alyamaç, “Sürsürü Mahallesi'nde yıkılan apartmana yakın bir apartmanda bir vatandaşımızın gayri resmi olarak bize ricası üzerine ilgili apartmanda inceleme yaptık. Bina dört kattan oluşuyor. Her kat da dört dairen oluşuyordu ve binanın bodrumu bulunmuyordu. Binanın bir kolonunda ciddi bir hasar vardı. Komşularının iddiası ev sahibinin sigortadan para almak için kendisinin kolona zarar verdiği yönündeydi. Ev sahibi ise evini boyatmak için yaptığı çalışmalar sırasında betonun döküldüğünü ve demirin ortaya çıktığını ifade etti. Maalesef bizim yapı stokumuz içerisinde bu gibi binalar var.  Son deprem sonrasında devletimiz çok güzel bir refleks gösterdi ve tüm binaları inceledi. Eğer 2007 yılında bütün binalar incelenmiş olsaydı bugün kaybettiğimiz vatandaşlarımız yaşıyor olurdu.” şeklide konuştu.

'ORTA HASARLI BİALARIN YÜZDE 40'I GÜÇLENDİRİLEMEZ DURUMDA'

Orta hasarlı binaların çözüme ulaştırılması için komisyon kurulması gerektiğini belirten Alyamaç, "Eskiden kalma yapılarımız olduğu gibi 24 Ocak’ta meydana gelen deprem sonrasında orta hasarlı hale gelen yapılarımız oldu. Bizim bir an önce bu sıkıntıyı çözmemiz gerekiyor. Kanun orta hasarlı binada ikamet edilemez demektedir. Fakat şu anda Elazığ'da bu mümkün değildir. Çünkü insanlarımızın gideceği ev yok. Kanun bir proje hazırlanmasını hazırlanan proje uygunsa uygulanmasını uygun değilse binanın ağır hasara dönüştürülmesini istiyor. Bizim bin 400 adet orta hasarlı binamız var. Bu binaların en az yüzde 40'nın teknik olarak güçlendirilemez olduğu ortaya çıkacaktır. Geriye kalanın yüzde 40'da ekonomik olarak güçlendirilmeyecek. Hangisini yıkıp hangisini güçlendireceğimizi bilmezsek doğru bir planlama yapamayız” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler elazığ deprem afad