Dizellere veda; devir artık hibrit ve elektriklilerin
Son beş yılda yeni otomobil satışlarındaki dengeler tamamen değişti. Dizel satışları yarı yarıya azalırken, hibritlerin pazar payı yüzde 30’a, elektrikli araçların payı yüzde 11’e ulaştı.
DUVAR - 2020’li yıllarda otomobil tercihlerinde baş döndürücü bir hızla değişim yaşanıyor. Çevre hassasiyeti ve yakıttan tasarruf isteği, hibrit ve elektrikli araçların olağanüstü bir yükseliş yakalamasına neden oluyor. 40 yıldır var olan hibrit ve 20 yıl öncesine giden elektrikli araç teknolojisine yapılan yatırımlar tüketicilerde son beş senede ciddi karşılık buldu. 2021’de ülkemizde satılan otomobillerin yüzde 66,5’i benzinli, yüzde 20’si dizel motorluydu. Hibrit araçlar ancak yüzde 8,8 pay alırken, elektrikli araçlar yüzde 1’i bile geçemiyordu. O yıl yüzde 4,5 pay alan LPG’li araçların ise bugün esamesi bile okunmuyor.
BENZİNLİDE DÜŞÜŞ DAHA YAVAŞ
Ülkemizde uzun süre uygulanan motorin sübvansiyonuyla dizel araçlar benzinlilere göre ekonomik kalıyor; neredeyse iki katı bakım maliyeti olmasına rağmen çok kullanılma durumunda yakıttan tasarruf sağlıyordu. 2020’li yıllarda iki yakıt tipinin arasındaki fiyat farkı kapanınca, dizel devrinin sonuna gelinmesi hızlandı. Benzinli araçlar, 2022’de yüzde 69, 2023’te yüzde 67, geçen seneyse yüzde 60 pazar payıyla yine de zirvede yer aldı. Aynı yıllarda dizel satışları ise sırasıyla yüzde 17, yüzde 13 ve nihayet geçen sene yüzde 9,8 pazar payına erişebildi. Diğer bir deyişle dizel satışları beş senede yarı yarıya azaldı.
ELEKTRİKLİ VE HİBRİTLER İKİ YILDIR YÜKSELİŞTE
2023’e kadar elektrikli araçların pazar payı yüzde 1’in altında seyrederken, o yıl yakaladığı yüzde 7,5’lik dilimle büyük bir sıçrama yaptı. Geçen senenin toplamında 100 bin adedi geçerek, dizel araç satışlarını dördüncü sıraya itti. Hibrit araç satışlarıysa 2024’e kadar yüzde 10 seviyelerinde olan pazar payını, yılın sonunda yüzde 18,8’e çıkararak neredeyse iki kat bir artış yaşadı.
DENGELER BU SENE KESKİN DEĞİŞECEK
Geçen yılı rekor satışla kapatan otomotiv pazarı, 2025’e sert bir frenle başladı. Ocak’ta otomobil satışları 56 bin adetle yüzde 12,6 azaldı. Verilere daha yakın bakınca, araç tercihlerindeki değişimin bu yıl çok daha keskin olacağı anlaşılıyor. Benzinli satışları Ocak’ta ilk kez yüzde 50 bandının altına geriledi. Dizel satışları yüzde 10 düzeyinde kalırken, hibrit otomobiller payını yüzde 30’a ulaştırdı. Elektrikli araçlarsa düşen pazarda payını korudu. Hibritlerin elektrikli araçlara göre bazı avantajları var. Tüketiciler, menzil, uzun şarj süresi, aşırı soğuk ve sıcak iklimlerde yaşanan olumsuz etkiler gibi nedenlerle elektrikli araçlara halen belli bir mesafede duruyor. Ancak özellikle şarj edilebilir hibrit araçların 100 km’de ortalama 1,5 litre yakıt tüketimiyle yakın gelecekte çok daha büyük paylar alacağı neredeyse kesin.