Diyarbakır'ın sembolik sesleri kayıt altına alınıyor

Amidart Kültür-Sanat Topluluğu, kültürel sesler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Diyarbakır'da kentin sembolik seslerini kayıt altına alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amidart Kültür-Sanat Topluluğu, “Somut Olmayan Kültürel Miras Örneği Olarak Kentin Sesi (Diyarbakır)” adlı bir proje kapsamında kentin sembolik seslerini kayıt altına alacak. Kültür İçin Alan desteğiyle başlatılan projeyle, kültürel sesler konusundaki farkındalık yaratma, toplum bilincinin artırılması ve sembolik seslerin gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayacak teknik donanımla kaydedilmesi hedefleniyor.

Amidart Kültür-Sanat Topluluğu, projenin hedeflerini şöyle sıraladı:

“Günümüz Diyarbakır’ın sembolik sesleri gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayacak teknik donanımla kaydedilmesi ve türlerine göre sınıflandırılıp dijital koleksiyon/kütüphane ile erişime açılması, ilerleyen aşamalarda korunmaya değer bulunan tüm seslerin paylaşılabileceği, ilgilenen herkesin katkıda bulunabilecekleri interaktif bir platform olarak hayata geçirilmesi ve çevre kentlerle başlayacak şekilde ses haritalarının artırılması, farklı disiplinlerde sanatçılarla kentin sesinin işlenerek disiplinler arası üretim sağlanması ve eserlerin dijital olarak sergilenerek kalıcı ve ulaşılabilir olması. 

Bu projeyle "Bellek-Ortak Bellek-Hafıza, Kent Belleği-Yaşamı, Ses-Kent Sesleri konularını konuşarak toplum bilincine etki etmek istenmektedir."

Projenin temel amacının ise, kentsel-kültürel seslere olan farkındalığı artırırken, bu seslerin korunmasını kolektif bir çalışmaya dönüştürmek olduğu kaydedildi.

SES KAYIT ATÖLYESİ AÇILACAK

Proje kapsamında ilk adım olarak kentte 4, 5, 6 Haziran tarihlerinde Ses Kayıt Atölyesi düzenlenecek. Atölyeye kayıt için başvurular 17 Mayıs'ta başlayacak.

Atölyenin asıl hedef kitlesi sahada aktif olarak çalışacak ve sesleri kaydedecek kişiler olacak. Ayrıca açık çağrı ile kentte yaşayan ve konuyla ilgili olan 12-15 kişinin (cinsiyet dengesi gözetilerek) de söz konusu atölyeye katılması hedefleniyor.

Ses Kayıt Atölyesi sonrasında belirlenen konumlar ve rotaların ses kayıtlarını almak üzere sahada aktif olarak çalışmalar yürütülecek. Söz konusu saha çalışması iki aylık bir süre boyunca devam edecek.

Ses Kayıt Atölyesine katılım gösteren kişiler, arzu etmeleri halinde sahada çalışacak ekibe eşlik edebilecekler. Böylelikle saha ve ekipman kullanma deneyimi de elde etmiş olacaklar.

SÖYLEŞİLER DÜZENLENECEK

Konuya ilişkin belirlenen başlıklar üzerinden uzman kişilerin görüşlerine başvurulacak.

15, 16, 17 Eylül 2021'deki söyleşilerin konuları ve konuşmacıları ise şöyle:

*"Dijital Çağda Arşivler, Hafıza ve Kültürel Miras"

Nevin Soyukaya, Nurçin Ileri

* "Kültürel Tını Algısı, Kentin Sesi ve Dönüşümü"

Sertaç Kaki, Ali Doğan Gönültaş

* "Kentin Sesi ve Belleği"

Pınar Çevikayak, Udi Yervant

WEB SAYFASI ÜZERİNDEN SERGİLENECEK

22 Eylül'de teknik donanımla kayıt altına alınan Diyarbakır’ının sembolik sesleri, gerekli edit ve mastering yapıldıktan ve belirlenen tematik üst başlıklar altında sınıflandırılarak, projeye özgü tasarlanacak web sayfası üzerinden sergilenecek. (DUVAR)

Etiketler amed diyarbakır