Diyarbakır'daki sivil toplum örgütlerinden Yanık'a istifa çağrısı

23 Nisan'da koltuğunu devrettiği çocuğun bilgilerini ifşa eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a tepki gösteren Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri, istifa çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı istifaya çağırdı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubeleri ve Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi (DER-MEZ), Bakan Derya Yanık'ın 23 Nisan dolayısıyla koltuğunu devrettiği çocuğa yaptığı konuşmaya ilişkin, SES binasında basın toplantısı düzenledi.

“Hiçbir ideoloji, çocuğun hakkını gasp edemez!” yazılı pankarttın açıldığı açıklamada, SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken konuştu.

'KANUN AÇIKÇA İHLAL EDİLMİŞTİR'

Güldiken, devlet koruması altındaki çocukların isim ve soy isimlerinin ifşa edilmesinin, fotoğraflarının kullanılmasının çocuğun güvenliği nedeniyle yasak olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle çocukların kaldığı yurtların adreslerinin de paylaşılamayacağını vurgulayan Güldiken, “Sosyal sorumluluk projeleri ile bu çocuklarla etkinlik yapan kurumların da çocukların fotoğraflarını kullanmasına izin verilmiyor. Aynı zamanda TBMM Çocuk Koruma Kanunu gereğince verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının uygulanmasına göre çocuk evlerinde yaşayan çocuğun güvenliği ve gizlilik hakları devlet koruması altındadır. Yine BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesi 1. Fıkrasında yer alan ‘Taraf devletler yasanın tanıdığı şekliyle çocuğun kimliğini, tabiiyetini, ismi ve aile bağları dâhil koruma hakkına saygı göstermeyi ve bu konuda yasa dışı müdahalelerde bulunmamayı taahhüt ederler’ şeklindedir. Ancak söz konusu kanun ve ilkeler, açıkça ihlal edilmiştir” diye konuştu.

‘TARİF EDİLEMEYECEK ZARARLARA YOL AÇIYORLAR'

“Her zamanki gibi tek adamın aldığı kararlar ve atamaları sonucu yaşanan skandalın uzandığı yer, devlet koruması altındaki çocuğun ifşası ile karşımıza çıkıyor” diyen Güldiken, şöyle devam etti: “Henüz 10 yaşındaki bir çocuğa çikolata ikram etmemeyi marifet sayan ve bunu ekran önünde açıklayan bu zihniyet, telafi edilemeyecek zararlara yol açmaktadır. Bugün İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan zihniyet de bu zihniyettir. Sözleşmeyi savunmakta ve vazgeçmemekte ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanının, koruma altındaki bir çocuğun deşifre edilmesinin yasalara uygun olmadığını avukat olması nedeniyle bilmesi gerekirdi. Ramazan ve oruç nedeniyle bir çocuğa herhangi bir ikramda özellikle bulunulmamasının, çocuğun psikolojisi üzerinde yapacağı tahribat ile gerici bir zihniyetin ve bunun yarattığı politik davranışların yansımasının ürünü olduğu da gözden kaçırılmamalıdır."

Bakanın bu tavrını kınadıklarını belirten Güldiken, kişisel verilerin korunması yasası gereği yapılanların suç olduğuna dikkat çekerek, bakanı istifa etmeye çağırdı. (DUVAR)