Diyarbakır’da 'yarım' pazar: Maaşımın yarısı el arabasının içinde...

Diyarbakır'da kurulan semt pazarında bölge halkı yüksek fiyatlardan dolayı alışveriş yapamazken, esnaf ise satış yapmak için tezgâha etiket koymama yoluna gidiyor.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde cuma günü kurulan semt pazarında esnafın sebze ve meyve tezgahlarında duyurduğu fiyatlar gündem oldu. 

Tezgahları dolaşırken meyve almak için esnafla pazarlık yapan Rıdvan Tutan, "Sadece ben değil hiç kimse bir şey alamıyor. Eskiden kırmızı et için pazarlık falan yapardık artık meyvelerde indirim yapılması için pazarlık yapıyoruz. Kimse bize 'fiyatlar çok uygun' demesin. 'Ekonomi çok iyi' diyenler gelsin pazarlardaki fiyatlara baksınlar. Her şeyden sadece yarım kilo alabiliyoruz. Bazen onu almakta bile zorlanıyoruz” ifadesini kullandı.

‘EVE GİDİP AKŞAMI BEKLEYECEĞİM'

Pazarda kızıyla birlikte alışveriş yapan Rahime Ulaş ile konuştuk. Alışveriş çantasını gösteren Ulaş, “Elimde sadece üç poşet var. Hepsi de yarım kilo. Fazlasını alabilecek bir gücüm yok” diyor ve ekliyor: "Eve gidip akşamı bekleyeceğim. O zaman biraz fiyatlar düşüyor. Bir lira bile düşse bizim için çok iyi. Alışveriş yapmak gerçekten o kadar zorlaştı ki bir lira için pazarlık yapıyorum."

‘MİLLET FİYATI GÖRÜNCE KORKUYOR'

12 yıldır semt pazarında tezgahtarlık yapan Yılmaz Demri’nin sattığı meyvelerin etiket fiyatı bulunmuyor. Demri “Millet fiyatları gördü mü korkuyor. Tezgaha bile uğramıyor...” diyor.

Demri, “Geçim artık çok zor” deyip satış yaparken yaşadıklarını anlatıyor: “Eve ekmek götürmek için akşama kadar buradayım. Günde en fazla dört saat uyuyorum. Sabahın erken saatlerinde hale gidiyorum ürünleri alıyorum. Sonra gelip pazarda tezgah açıyorum. Fiyatlar o kadar yüksek ki ne vatandaş alabiliyor ne de ben satış yapabiliyorum. Fiyatı duyan tezgahtan uzaklaşıyor hemen. Fiyatları sanki biz yükseltmişiz gibi bize tepki gösteriyorlar. Elimdeki bütün ürünleri satıp para kazanmak istiyorum ama ben de bu fiyattan alıyorum.”

‘KİMSE BU FİYATLARDAN MEMNUN DEGİL'

Alışverişini bitirip evine giden Aziz Kurtboğdu ise “Maaşımın yarısı bu el arabasını içinde. Bugün kimse bu fiyatlardan memnun değil” diyor ve ekliyor: “Ben özel bir şirketin muhasebecisiyim. İki hafta üst üste pazara gelsem aldığım bütün parayı buraya vermek zorunda kalacağım. Zaten asgari ücret ile geçinmek çok zor. Evin kirasını ve faturalar derken elde avuçta hiç bir şey kalmıyor. Fiyatlar düşer diye bekliyoruz ama ne kadar beklesek o kadar artıyor. Bir sene önce kilosunu üç liraya aldığımız meyve bu sene 15 lira olmuş. Gelin gerisinin siz düşünün artık.”