Diyarbakır’da Sur Ajans'ı kuran işsiz gazeteciler: Gayemiz gazetecilik

Diyarbakır’da işsiz gazeteciler ‘Sur Ajans’ haber sitesini kurdu. Ekipman eksikliği ve artan enflasyondan dolayı sorun yaşayan gazeteciler, “Tek gayemiz gazetecilik yapmak" diyor.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Türkiye’de hayat pahalılığı, baskı ve sansür nedeniyle birçok gazeteci iş bulamıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın 2021 Ocak ayı verilerine göre, Türkiye’de gazetecilerin yüzde 30’u işsizken, her yıl İletişim fakültelerinden mezun olan binlerce gençten yalnızca yüzde 5’i medya sektöründe iş bulabiliyor.

Gazetecilere yönelik işsizlik, sansür ve baskıların hızla arttığı bir dönemde Diyarbakır’da işini kaybeden gazeteciler, mesleki üretimlerini internet üzerinden sürdürebilmek amacıyla kurdukları haber sitesiyle faaliyetlerini devam ettirmeye çalışıyor.

‘MESLEĞİMİZİ TEKNİK YETERSİZLİKLERE RAĞMEN DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Uzun yıllar Diyarbakır’da bulunan yerel gazetelerde çalıştıktan sonra ekonomik nedenlerden dolayı işsiz kaldığını ifade eden Ali Abbas Yılmaz, 6 ay önce ‘Sur Ajans’ adı altında bir haber sitesi kurdu. 

Haber sitesinin açıldığı ilk aylarda ekipman eksikliğinden dolayı cep telefonlarını kullanarak haber yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Yılmaz, yaşadıkları zorlukları ve çalışma koşullarını şöyle anlattı:

“Gazetecilik faaliyetimizi ciddi ekonomik imkansızlıklar ve teknik yetersizliklerle yürütmeye çalışıyoruz. Şu an için kullandığımız bilgisayarlar ikinci el ve büyük oranda miadını doldurmuş ekipmanlar. Halihazırda videolarımızın montajını yapacak özellikleri taşıyan bir bilgisayarımız dahi yok. Küçük bir el kameramız var ve çektiğimiz görüntülerin montajını ya telefonlardan  ya da bizimle dayanışma halinde olan gazeteci dostlarımızın zaman zaman sundukları kurgu-montaj desteği ile yapabiliyoruz.

Fotoğraf makinemiz olmadığı için telefonlardan çektiğimiz fotoğrafları kullanmak zorunda kalıyoruz. Habere ulaşmak için yaşadığımız ulaşım sorunu da bizi zorlayan bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Ulaşım sorunu aynı zamanda kent dışına ya da kentin ilçelerine, köylerine erişimde de ciddi handikap oluşturuyor. Tüm bu yetersizlikleri önümüzdeki dönemde aşabildiğimiz oranda sahadaki etkimizin daha da artacağına kuşkumuz yok.”

Sur Ajans Genel Yayın Yönetmeni Ali Abbas Yılmaz

‘EN ÇOK EKONOMİK ANLAMDA ZORLANIYORUZ'

2015 yılından bu yana Diyarbakır’da gazetecilik yapan Sur Ajans çalışanı Arif Bulut gazetecilerin iş arama sürecinde birçok zorlukla karşılaştığını söyledi.

Gazetecilerin ekonomik anlamda zorlandığını belirten Bulut, “İletişim fakültesi mezunu olduktan sonra iş bulmakta zorlanıyorsunuz. Bir iş bulduğunuzda da aldığınız ücret sizin ihtiyaçlarınızı gideremediği için haber üretim noktasında zorluk yaşıyorsunuz” dedi.

‘DAYANIŞMA VE DESTEĞE İHTİYAC VAR'

“Tek gayemiz gazetecilik yapmak” diyen Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sur Ajans’ı açmamızdaki asıl amaç, bizim gibi işsiz kalan ve mesleklerini ciddi anlamda yapmak isteyen meslektaşlarımızla birlikte yürümek. Bu yürüyüşü şu ana kadar başlatamadık. Çünkü finansal sorunlar yaşıyoruz. Konuşmamda gazeteciliğe başlarken karşılaşılan sorunların başında ekonomi geliyor, demiştim. Yeni ve bağımsız bir gazetecilik yapmak için açılan basın kuruluşları için de bu ortak bir sorun.

Yaklaşık 4 yıl önce böyle bir dijital gazete açma fikrimiz vardı ve geçtiğimiz şubat ayında bu fikrimizi sahaya yansıtmak istedik. Haberciliğe başladıktan kısa bir süre üç haberimiz Meclis’e soru önergesi olarak taşındı. Tüm kısıtlı imkanlara rağmen gazeteciliği sürdürmeye çalışıyoruz. Önümüzde hedeflerimiz var; destek ve dayanışmayla bu hedeflerimize ulaşabiliriz."

Sur Ajans çalışanı gazeteci Arif Bulut
‘KADIN GAZETECİLERE YER VERİLMELİ'

Kadın gazeteci olarak sahada birçok zorlukla karşılaştığını aktaran İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu Beritan Kaya şunları söyledi:

"Büyük ulusal ajanslar artık kadın muhabir çalıştırmıyor. Bölgede kadın gazetecilere ihtiyaç var."

Gazeteci Beritan Kaya