Diyarbakır'da seçim: Oy ve Ötesi'ne engel, sandık görevlisine saldırı

Diyarbakır'da Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin güvenliği için baro 300 avukat görevlendirdi. Bazı sandıklarda usulsüzlükler tespit edilirken bazı sandıklarda ise arbede yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Diyarbakır'da 1 milyon 144 bin 533 seçmen için 17 ilçede 3 bin 673 sandık kuruldu. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi sırasında bazı usulsüzlükler de tespit edildi.

HÜDA PAR'LIDAN SANDIK GÖREVLİSİNE SALDIRI

CHP Sur İlçe Başkanı Erdem Ünal’ın verdiği bilgiye göre, Bağlar’da bulunan Vehbi Koç İlkokulu'nda CHP tarafından görevlendirilen okul sorumlusu darp edildi.
Birlikte fotoğraf çektiren iki sandık görevlisine HÜDA PAR'lı olduğu belirtilen bir kişinin, "Benim fotoğrafımı çektiniz" diyerek tepki gösterdi. Sözlü tartışma fiziksel saldırıya dönüştü. Emniyete şikayetçi olmak için giden sandık görevlisi HÜDA PAR'lıların ‘’Memursun, olayı uzatma, şikayetçi olma’’ tehdidi üzerine fiziksel şiddete uğrayan görevli şikayetçi olmadı. CHP okula başka bir görevli gönderdi.

SUR'DA USULSÜZ OY

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Alparslan Anadolu Lisesi’nde usulsüz oy kullanmak isteyen kolluk güçleri tespit edildi. Alparslan Anadolu Lisesi’nde bulunan 1048 nolu sandıkta kolluk kuvvetleri OR-25 nolu belge ile seçmen listesinde isimleri olmasına rağmen oy kullanmaya çalıştı. Yapılan usulsüzlük üzerine okula çağrılan avukatların tuttuğu tutanak sandık defterine sandık başkanı tarafından işlenmediği öğrenildi. CHP İl Başkanlığı'ndan giden heyetin girişimleriyle tutanak deftere işlendi.

OY VE ÖTESİ'NE ENGEL

Erdem Ünal’ın verdiği bilgiye göre Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan İskenderpaşa İlkokulu'nda Oy ve Ötesi’nden görevli müşahitlerin okulda bulunması engellendi. Ünal, "Görevlinin hem kartına el konuldu hem de kimlik kartı zorla alıkonularak okuldaki komiser tarafından fotoğrafı çekildi" dedi. Yaşananlar üzerine okula giden avukatlar polisler hakkında suç duyurusunda bulunarak tutanak tuttu.

GAZİLER İLKOKULU'DA KAVGA

Merkez Kayapınar ilçesindeki Gaziler İlköğretim Okulu'nda sandık başında kavga çıktı. Seçmenlerle sandık görevlileri arasında çıkan kavgaya polis müdahale ederek gözaltı işlemi uyguladı. Edinilen bilgilere göre 2 kişi gözaltına alınarak ifade için karakola götürüldü. 

ERDOĞAN'IN AFİŞLERİ İNDİRİLMEDİ

Seçim yasakları kapsamında aday olan kişilerin afişlerinin kaldırılması gerekirken Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın afişlerini kaldırılmasını dikkat çekti. Diyarbakır surlarına asılan devam afişler kaldırılırken, Diyarbakır caddelerinde yol boyu direklere asılan afişleri ise indirilmedi.

BARO 300 AVUKAT GÖREVLENDİRDİ

Diyarbakır Barosu 14 Mayıs'taki mesaisini bu turda da sürdürüyor. Diyarbakır Barosu ile ÖHD tarafından oluşturulan Seçim Koordinasyon Merkezi yaklaşık 300 avukatla sahada adil bir seçim sürecinin yaşanması için çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcı Özdemir, oy verme işleminin başlamasıyla kendilerine ulaştırılan ihbarlara dair değerlendirdiklerini söyledi.

Özdemir, özellikle kırsal kesimlerden toplu oy kullanımıyla ilgili ihbarlar aldıklarını ve bunun önüne geçmek için önlem aldıklarını duyurdu. Özdemir, açık oy kullanan bir sandık görevlisinin ise girişimleri sonucunda görevinin düşürüldüğünü söyledi.