Diyarbakır'da Kürt meselesi ve çözüm önerileri tartışıldı

Diyarbakır'da Kürt meselesi ve çözüm önerileri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının katılımıyla düzenlenen toplantıda tartışıldı. Toplantının sonuç bildirgesi pazartesi günü açıklanacak.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen ve bölge illerinden sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla "Kürt Meselesinde Çözüm İçin Sivil Toplum Buluşması" yapıldı.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından yapılan açıklamada toplantının amacı şöyle ifade edildi:

"Kürt meselesinin çözümsüzlüğünün yarattığı sorun alanları bütün ağırlığı ve can yakıcılığıyla son kırk yılda olduğu gibi varlığını sürdürmektedir. Hukuk, demokrasi, insan hakları ve ekonomi alanında yaşadığımız sorun ve sıkışmışlığın en önemli nedeni şüphesiz Kürt meselesindeki çözümsüzlüktür. Demokratik çözüm zemininden uzak, güvenlikçi politikalar ve şiddet yöntemleri tüm toplumu olduğu gibi bizleri de fazlasıyla kaygılandırmaktadır. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak; bölgede bulunan bütün sivil toplum, meslek, hak ve iş örgütleri olarak bu süreçte bir araya gelmeyi ve Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl zeminde çözümüne dair yapılabilecekler konusunda görüş alışverişinde bulunmayı, çok kıymetli ve aynı zamanda tarihi bir sorumluluğun gereği olarak görüyoruz."

'BÜTÜN SORUNLAR KÜRT MESELESİNDE DÜĞÜMLENİYOR'

Toplantının Kürtçe ve Türkçe açılış konuşmasını Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan yaptı. Bölgede sorunların bitmediğine değinen Turan, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak kentin, bölgenin sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerini belirlemek için bir arada oluklarını söyledi.

Çevre illerden sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıya neden ihtiyaç duyduklarını anlatan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Kürt sorunun çözümüne ilişkin STK’lar olarak sürekli görüşlerimizi paylaştık ama ilk defa bu kadar ciddi bir katılımla karşı karşıyayız. Neden bu toplantıyı yapıyoruz; nitekim tartışacağız ama Kürt meselesinin salt seçim süreçlerinde gündeme getirilmesinden rahatsızız. Sorunun çözümüne yönelik salt güvenlikçi yaklaşımları da kabul etmiyoruz. Bu mesele tarihi, toplumsal, siyasi bir meseledir" dedi.

Çözüm sürecinin istenildiği gibi sonuçlanmadığını söyleyen Eren, "Bana göre herkes Kürt meselesinde sorumluluk almalı. Kürt sorunu bütün sorunların mihenk taşıdır. Bu ülkedeki tüm sorunların çözümü Kürt sorununda düğümleniyor. Kürt meselesini çözemezsek demokrasi, özgürlükler sorununu da çözemeyiz" diye konuştu.

'ÇÖZÜM İÇİN BİR ARAYA GELDİK'

Herhangi bir aktörün tarafı olmadıklarını ifade eden Eren, "Biz ağırlığıyla can yakan bu sorunun çözümü için bir araya geldik. Bu acıyı yakından hissediyoruz. Sadece eleştirenler değil, sadece güvenlikçi yaklaşımlar değil, şiddetin sorunun çözümünde bir sonuç üretmeyeceğine inanıyoruz. Diyalog içinde barışçıl bir çözüm için bir araya geldik. Buradan çıkan sesin meclis ve iktidar nezdinde bir karşılığı olur. Bu çatışmadan hâlâ güç devşiren odaklar olduğunu da biliyoruz. Onlarla baş edecek güçte olduğumuzu da biliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından toplantı katılımcılar sorunun tespiti ve çözüm önerilerini paylaştılar. Toplantının sonuç bildirgesinin 26 Şubat Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

(HABER MERKEZİ)