Diyarbakır’da Kürt Dil Bayramı Şenliği düzenlendi

Kürt Dil Bayramı’na ilişkin düzenlenen etkinlikte konuşan Rıfat Ronî, “Kürt dilinde öncülük eden herkesin hayallerini gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Kürt Dili ve Kültür Ağı ile Dicle Kültür ve Sanat Derneği, 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’na ilişkin Diyarbakır’da bulunan Demirok Tesisleri’nde etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Kürt Dil ve Kültür Ağı yöneticileri, Mezopotamya  Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü yöneticileri Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri (TUAY-DER) üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte “Dilimiz onurumuzdur”, “Dilimiz kültürümüz ve kimliğimizdir”, “Dilimiz varlığımızdır” yazılı pankartlar açıldı.

‘KÜRT DİLİ HER ŞEYİN ANAHTARI OLDU'

Etkinlikte konuşan MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî, şunları dile getirdi: “2022 yılında Kürt Dili ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu tarafından 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin çok sayıda program ve etkinlik gerçekleştirildi. Özellikle her kapıyı açabilecek olan Kürt dili, her şeyin anahtarı oldu. Bunun için Kürt dili bütün kapıları açacaktır. Düzenlenen bu etkinliklerde başta Ehmedê Xanê, Apê Musa, Feqîyê Teyran ve Bedirxan Ailesi gibi Kürt dilinde öncülük eden herkesin hayallerini gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.”

‘KENDİ DİLİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Kürt Dili Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Kürt dilinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Ne olursa olsun kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Kendi dilimizi konuşmaktan vazgeçememeliyiz. Bugün kendi dil bayramımızı kutlarken bile birçok zorlukla karşılaştık. Bu zorluklardan kurtulmanın tek yolu dilimizi sahiplenmekten geçiyor.”

Şerefxan Cizîrî

Etkinlik, sahneye çıkan sanatçıların söylediği şarkılarla ve yurttaşların halaylarıyla son buldu.