Diyarbakır'da kan davası: Kaçırılan anneye üç gün işkence

Diyarbakır'da 1.5 yıl önce çıkan alacak verecek kavgasında bir kişi öldürüldü. İki aile arasında kan davasına dönüşen olay sonrasında katil zanlısının annesi kaçırıldı, üç gün boyunca işkence gördü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da 1.5 yıl önce iki grup arasında alacak verecek tartışması yaşandı. Çıkan kavgada Necat Çetin’in oğlu Abdullah Çetin öldürüldü. Olayın ardından Medine Tanrıkulu'nun oğlu M.T. tutuklandı. İki aile arasında kan davası başladı, araya giren kişiler tarafından başlatılan barış görüşmeleri de sonuç vermedi. 

8 Nisan 2023'te Necat Çetin iddiaya göre Medine Tanrıkulu'nu aradı ve şartlarını yerine getirmesi halinde tutuklu yargılanan oğlu hakkındaki şikayetinden vazgeçeceğini söyledi. Bu telefon üzerine Necat Çetin ile görüşmeye giden Medine Tanrıkulu darp edildi. Tanrıkulu'nun anlatımına göre Çetin, yanında getirdiği bıçakla kendisini sol omuzundan, kalçasından ve sırtından yaraladı ve bir araca zorla bindirilerek bilinmeyen bir yere götürüldü. Çetin, Tanrıkulu'na üç gün boyunca işkence etti. 

Tanrıkulu'nun şikayetçi olacağını söylemesi üzerine Çetin, ‘’Devlet bana hiçbir şey yapamaz. Devlet benden korkuyor. Ben TSK’danım Ş. K. amcamın oğlu olur’’ diyerek telefondaki görüşmeleri gösterdi. Tanrıkulu, Çetin'in ''Kızını senin elinden alacağım. Onun başına bir şeyler getirip sizi ibret edeceğim'' tehdidinde bulunduğunu da ileri sürdü. 

Üç gün aç susuz kaldığını belirten Tanrrıkulu Çetin'in kendisinden altınlarını ve arsasını istediğini belirtti. Tanrıkulu ise tapu belgelerinin ve altınların kızının yanında olduğunu, Çetin'den kendisini kızının kaldığı yurda götürmesi gerektiğini söyledi. Medine Tanrıkulu’yu yurdun önüne bırakan Çetin, yarım saat sonra gelip kendisini alacağını söyledi. Tanrıkulu, kızıyla birlikte polisi arayarak yaşananları anlattı.  

Bunun üzerine gözaltına alınan Çetin, 12 Nisan’da çıkarıldığı Diyarbakır 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yaptığı savunmada suçlamaları reddetti. Çetin, Medine Tanrıkulu ile ''insani çerçevede'' görüştüğünü, barışmak istediğini ileri sürdü. Dava dosyasına emniyetteki görüntü kayıtları ve darp raporu da girdi. Polis görüntü inceleme tutanağında Medine Tanrıkulu’nun Necat Çetin’in aracında görüldüğü tespit edildi. 

‘KADINLARIN HEDEF ALINMASI CİDDİ TEHLİKE’

Medine Tanrıkulu’nun avukatı Mehmet Kaya, bölgede yaşanan kan davalarında kadınların taraf olmadığını, suçun kadına yönelik olarak işlenmesinin olayı daha vahim hale getirdiğini söyledi. 

''Bölgemizde kan davaları olarak nitelendirilen kasten insan öldürme nedenine dayalı husumetlerde, husumet genellikle erkekler arasında meydana gelir. Husumet süresince kadın ve çocuklara yönelik tehdit ve tehlike arz eden yaklaşımlarda bulunulmazdı'' ifadelerini kullanan Kaya mahkemede, ''Bu olayda husumetli aileden bir kadına husumetin yöneltilmiş olması toplumsal yapı ve kültürel alışkanlıklar dikkate alındığında ciddi bir tehlikedir. Kadınların da bu husumetlerde taraf haline getirilmesi ve hedef alınması toplumsal yaşamı katlanılamaz ve çekilemez hale getirecektir. Tutukluluğun devamını isterken özelikle bu hususa dikkat edilmesini istedik'' dedi.

Mütalaasını açıklayan savcı da Necat Çetin’in tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Savcı, mahkemenin görevsizlik kararı vermesini, dosyanın ''yağma ve silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' kapsamında değerlendirilerek Ağır Ceza Mahkemesine göndermesini istedi.

Mahkeme bu talepleri kabul etti; tutukluluk halinin devamına karar verip dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.