Diyarbakır'da iki gazeteci gözaltına alındı

Gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut, evlerine yapılan polis baskınlarında gözaltına alındı.

Gazeteci Ertuş Bozkurt
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da bu sabah erken saatlerde evlerinden gözaltına alınan gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut,  İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürüldü.
Öte yandan İstanbul'da da gazeteci Hayri Tunç gözaltına alındı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilerin serbest bırakılması için yerli ve yabancı basın örgütlerine acil çağrıda bulundu. Evrensel'de yer alan habere göre DFG'nin açıklamasında, Bozkurt ve Barut’un daha önce 'KCK Basın Davası' adıyla bilinen ve 46 gazetecinin yargılandığı dava kapsamında uzun süre hapishanede tutularak özgürlüklerinden mahrum bırakıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Yıllarını gazetecilik mesleğine adayan Ertuş Bozkurt, derneğimiz Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyesidir. Aynı zamanda DİSK Basın-İş üyesi ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu üyesidir. Kendisi daha önce hakkında yürütülen soruşturmalar ve açılan davalara rağmen, gazeteciliğin verdiği sorumlulukla direngenlik göstermiş ve bu alanda çalışmalarını yürüterek, bir adım geri atmamıştır. Her ne kadar gazeteci arkadaşlarımızın mesnetsiz iddialar ve içi boş bir soruşturma sonucu gözaltına alındığını biliyorsak da, bu şekilde özgürlüklerinden mahrum bırakılması ciddi bir sorundur. Hiçbir gazeteci, bir gün, bir saat dahi özgürlüğünden mahrum bırakılmamalıdır. Bu ağır bir insan hakkı ihlalidir. Ayrıca uluslararası alanda kabul gören gazetecilerin korunmasına dair sözleşmeler ve belgelere aykırıdır. 

Tüm bu nedenlerle gözaltına alınan gazeteciler Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’un vakit kaybetmeden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bunun gerçekleşmesi için ulusal ve uluslararası basın meslek örgütleri, gazeteci sendikaları ve insan hakları kuruluşlarına da büyük görevler düşmektedir. 

Bu münasebetle gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılması amacıyla başta DİSK Basın-İş ve diğer gazeteci sendikaları, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) olmak üzere tüm kuruluşları harekete geçmeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm kamuoyunu da gazetecilere sahip çıkmaları konusunda duyarlı olmalarını talep ediyor ve tekrar ediyoruz; 'Gazetecilik Suç Değildir.'"