Diyarbakır’da çadırlarda 3. gün: 'Kar yağarsa ne yapacağız?'

Diyarbakır'da çadırda kalan depremzedelerin karşılaştığı sorunların başında soğuk geliyor. Çadırlarda barınma imkanı bulan depremzedeler, 3 gündür soğukla mücadele etmeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

DİYARBAKIR - Depremin yıkıma neden olduğu illerden biri olan Diyarbakır, 3. günü de dışarıda geçirdi. Diyarbakır’da deprem nedeniyle 144 kişi vefat etti. Enkazdan yaralı kurtarılanların 39’u yoğun bakımdayken 131 kişi yatan hasta ve 746 kişinin de taburcu edildiği öğrenildi. Yıkılan 7 binada ise enkaz çalışmaları devam ediyor.

İmkanı olan birçok kişi kenti terk ederek depremin etkisinden uzak olan kentlere ya da güvenli olduğunu düşündükleri kırsala geçici olarak göç etti. İmkanı olmayan ve evlerine girmeye korkan depremzedeler ise spor kompleksleri, camiler, kültür sanat merkezleri, kafeler ve AFAD ile Kızılay çadırlarında kalıyor.

Diyarbakır’da evleri hasar gören depremzedelerin bir kısmı Diyarbakır’ın Newroz Parkı, Koşuyolu Park, Anıtpark ve Sümerpark toplanma alanında AFAD’ın kurduğu çadırlarda kalıyor.

Sümerpark toplanma alanındaki çadırlarda kalan depremzedeleri en çok etkilendiği şey soğuk hava koşulları. Depremden sonra soğuk ile mücadele eden insanlar ısınma sorunlarının devam ettiğini belirtiyor. Sümerpark’ta bulunan çadırlar çamurlu zeminin üzerinde bulunuyor. Herkesin koşuşturduğu alanda depremzedeler, çadırların önünde yaktıkları ateş etrafında toplanıp ısınmaya çalışıyor.

Yağışlı havanın çamur haline getirdiği alanda oynayan çocuklar da ısınmak için ateşin etrafından ayrılmıyor. Çocukları hava koşullarının gerektirdiği şekilde giyinemeyen anneler ise endişeli. Isınamadıklarını söyleyen kadın depremzedeler, çocuklarının ısınması için battaniye, soba, giyecek talep ediyor.

'HERKES GİBİ BİZ DE DAYANMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Ateş etrafında ısınmaya çalışan depremzedeler bazı yardımların yapıldığını fakat hâlâ ısınma sorunlarının çözülmediğini dile getirdiler. Özellikle gece soğuğunda battaniyelerin ısıtmada çok yetersiz kaldığını belirten depremzedeler, kar yağışının artmasından endişe duyduklarını söylediler.

Biten ilaçlarını alamadığını belirten Nafiye Şin, acil soba ihtiyaçların da olduğunu vurguladı.

Şin, "Hava soğuk, herkes gibi biz de dayanmaya çalışıyoruz. Çocuklar var. İki çadırda beş aile kalıyoruz. Torunlarımla birlikte kalıyoruz. Hava çok soğuk ve soba yok. Battaniyeler ince, ısınamıyoruz. Yardımlar geliyor, mama getirdiler çocuklar için. Üzerimde ince bir şey var, görüyorsun. Bizim elbise, yatak ve battaniyeye ihtiyacımız var. Bir parça ekmekle olsa bugünler geçecek ama kar yağarsa ne yapacağız bilmiyorum" dedi.