Diyarbakır'da 3 kadın gözaltına alındı

Diyarbakır'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için yapılan yürüyüşe izin verilmedi. 3 kadını gözaltına alan polisler, gazeteci Pelşin Çetinkaya'nın kamerasını kırdı.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Diclekent'te bulunan Dünya Kavşağı'nda bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Kadınlar, açıklama öncesi halay çekerek sloganlar attılar.

2020 yılından beri kayıp olan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, kardeşini anlatırken "Uyandırmaya kıyamazdım. Kardeşimin intihar ettiğini söyleyen vali hesap vermeden ölmeyeceğim" diye konuştu.

Dünya kavşağında toplanan kadınlar, katledilen ve kaybedilen kadınların isimleri okunurken, “Burada” diye yanıtladı.

Etkinlikte basın metnini ise DAKAP üyesi Güneş Özel okudu. Özel, kadın mücadelesinin önceki yıllardan daha fazla şiddetle bastırılmaya çalışıldığını belirterek, erkek şiddetine dair verilerin iktidar tarafından açıklanmadığını ve kadın katliamlarının üzerini kapatmaya çalıştığını söyledi.

'KADINLAR YÜRÜRKEN Mİ DÜZEN BOZULUYOR?'

Kadınların etkinliğine katılan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ise şunları söyledi:

"Bu 25 Kasım'da biz kadınlar sokakta yürüyüş gerçekleştirmek isterken kimsenin huzurunu bozmuyoruz. Soruyoruz valiye, kadın cinayetine karşı yürürken mi düzen bozuluyor? Bu yasakları tanımıyoruz. Her 25 Kasım'da kadınları baskı altına alacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. 63 yıldır her gün sokaklarda kadınlar eşitlik ve özgürlük mücadelesini dile getiriyor. Bugün Kürdistan'da belediyelere kayyım atanmış, kadın iradesine el konulmuştur. Yoksulluk derinleşmiştir. Bunlar AKP'nin anti demokratik uygulamalarıdır. 25 Kasım'da erkek şiddetiyle mücadele ederken şunu bilmelisiniz, kadın cinayetlerinin sorumlusu bu hükümetin kendisidir. Bugün Musa Orhan elini sallayarak dolaşıyorsa bu erkek yargının sonucudur. Biz her 25 Kasım'da eşit ve özgür bir yaşam için bu yürüyüşleri gerçekleştiriyoruz. Özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Kadın cinayetleri politiktir."

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kadınlar, baliliğin yasak kararını gerekçe göstererek polis tarafından engellendi. Zozan Polat, Senem Eriş ve Akrime Hanas adlı yaşlı kadın önce abluka altına alındı. Kadınların gözaltına alınmaması için yapılan müzakereye HEDEP Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu ve ÖHD avukatları da katıldı. Müzakereye rağmen Olat, Eriş ve Hanas yerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Jinnews muhabiri Pelşin Çetinkaya'nın kamerası ise polis tarafından yere atılarak kırıldı. Gözaltına alınan kadınlar sağlık kontrolleri için Selahattin Eyyubi Hastanesi'ne götürüldüler.

Dünya Kavşağı'nda ablukaya alınan kadınlar ise beşerli gruplar halinde eylem alanından ayrıldılar.

Etiketler DAKAP Diyarbakır