Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan: Doktor Şeyhmus Gökalp için beraat bekliyoruz

TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Doktor Şeyhmus Gökalp’in yarın görülecek karar duruşması öncesi yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, beraat beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in yarın Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek karar duruşmasına ilişkin Tabip Odası'ndan açılma yapıldı. Açıklamaya, TTB Merkez Konseyi, TTB Yüksek Onur Kurulu ve diğer tabip odalarının yöneticileri katılırken, “Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız ve delilsiz suçlamanın sonlandırılmasını talep ediyoruz” pankartı açıldı.

Açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Şeyhmus Gökalp’in 2014-2018 döneminde Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi ve 2020 yılı Eylül ayında gerçekleştirilen 72. Büyük Kongrede TTB Yüksek Onur Kurulu üyeliğine seçildiğini hatırlatarak, “Dr. Şeyhmus Gökalp, bir soruşturma kapsamında 20 Kasım 2020 tarihinde gözaltına alınmış ve hukuk normlarına uyarlık göstermeyen bir şekilde tutuklanmış, üç aylık tutukluluk süreci sonunda 10 Şubat 2021 günü Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti” dedi.

Turan, Gökalp’in yargılanma süreciyle ilgili bilgileri de paylaşarak, “Benzerlerini sıkça gördüğümüz ve yargılanmayı gerektirecek hiçbir suçu, suç unsuru içeren somut eylemi olmamasına, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararları bulunmasına karşın hukuk dışı bir şekilde soyut iftiralar kanıt sayılarak yargılama konusu yapılmış, istisnai bir durum olması gerekirken Dr. Şeyhmus Gökalp üç aya yakın özgürlüğünden, mesleğini yapmaktan, hastalarından ve sevdiklerinden alıkonulmuştur” şeklinde konuştu.

'BELGELER SUÇLAMALARI ÇÜRÜTTÜ'

Turan, Dr. Şeyhmus Gökalp’in yargılamasına gerekçe olarak 2016 yılında yakalanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak verilecek cezadan kurtulmak isteyen, Dr. Şeyhmus Gökalp gibi çok sayıda kişi hakkında yalan beyanda bulunan itirafçı bir tanığın 2019 yılında verdiği ifade ile 2016 ve 2017 yıllarında Diyarbakır’da yasal bir biçimde toplanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) genel kuruluna delege olarak katıldığı iddiasına dayandırıldığını söyledi.

Gökalp’e yönelik suçlamaların belgelerle çürütüldüğüne dikkat çeken Turan, şunları söyledi:

“25 Haziran 2021 günü yapılan ikinci duruşmada itirafçı yalancı tanık SEGBİS aracılığı ile mahkemede dinlenmiştir. Dr. Şeyhmus Gökalp’in örgüt üyesi olduğu ya da herhangi bir yasadışı faaliyette bulunduğuna tanık olmadığını, ifadesinin tutanağa yanlış yazıldığını söylemiştir. İtirafçı yalancı tanık ile Dr. Gökalp’in aynı sağlık kuruluşunda birlikte hiç çalışmadığına; hatta Dr. Şeyhmus Gökalp’in Hastanede hiç çalışmadığına ilişkin resmi belgeler de gelmiştir. İkinci duruşmada Şeyhmus Gökalp’in DTK’nin delegesi olmadığı, delege olarak genel kurullara katılmadığına ilişkin belgelerin bulunduğu bir başka savcılık soruşturma dosyası getirtilmiş ve Mahkeme dosyasının içine girmiştir. Mahkemece istenen Dr. Şeyhmus Gökalp’in elektronik cihazlarına ilişkin inceleme raporları, sosyal medya incelemeleri, yurt dışı giriş çıkış kayıtları, istihbarat raporları vb. bütün belgeler de Mahkeme dosyasına girmiştir. Bütün bu belgelerle de Dr. Şeyhmus Gökalp’e atılan suçun asılsız olduğu, kanıta dayanmadığı bir kez daha anlaşılmıştır. Duruşma Savcısı, 15 Ekim 2021 günü yapılan üçüncü duruşmada, sanki itirafçı tanık ikinci duruşmada mahkeme huzurunda dinlenmemiş, jandarma tarafından alınan ifadesinin gerçeğe aykırı olduğuna dair ifade vermemiş, bu durum tutanaklara işlenmemiş, suçlamayı çürüten bütün belgeler mahkeme dosyasına gelmemiş gibi asılsız iddialarını tekrar etmiş, örgüt üyesi olmaktan ceza verilmesini istemiştir.”

'SAVCI DELİLLERİ GÖRMEZDEN GELDİ'

Dr. Şeyhmus Gökalp’in karar duruşmasının 19 Kasım 2021 Cuma günü Saat 10:05’de Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini belirten Turan, “Adil yargılanma, ceza muhakemesi hukukunda sanığa ve mağdura tanınan hakların tümü ve insan hakları ihlal edilmeksizin yapılan yargılamadır. Savcının taraflı, peşin hükümlü, hukuka aykırı tutumu nedeniyle adil yargılanma hakkının güvence altında olduğundan ciddi kuşku duyuyoruz. Dr. Şeyhmus Gökalp davasında Duruşma Savcısı, mütalaasında duruşmaya getirtilen delilleri görmezden geldiği, değerlendirmediği için adil yargılanma hakkını ihlal etmektedir” ifadesini kullandı.

'BERAAT KARARINI BEKLİYORUZ'

"Yargının siyasallaştığı, hukukun araçsallaştığı bir dönemde yargılanan Yüksek Onur Kurulu üyemiz Dr. Şeyhmus Gökalp’ın haklı mücadelesinde yanındayız” diyen Turan, beraat kararı beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Suçsuz olduğunu biliyoruz. Toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunusuna adanmış geçmişine tanığız. Somut hiçbir delile dayanmayan yargılamanın bir an önce son bulmasını, karar duruşması görülecek olan davada adil bir yargılanmanın gerçekleştirilmesini talep ediyor ve yaşamı boyunca mesleğimizin onuruna ve etik ilkelerine bağlı kalarak görev yapan Dr. Şeyhmus Gökalp’ın beraat kararını bekliyoruz. Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız ve delilsiz suçlamanın sonlandırılmasını talep ediyoruz.” (DUVAR)