Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işçileri: Asgari ücretin altındayız

Diyarbakır Büyükşehir Belediye çalışanları aldıkları maaşların asgari ücretin altında olduğunu belirterek, “Aldığımız ödenekler artan enflasyon karşısında eriyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Semra Yansit

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işçilerinin ek protokolle ücretlerinde zam yapılma talebi karşılık bulmadı. Belediye işçileri, 15 Ağustos'ta "Sefalet ücreti değil, insanca yaşayabileceğimiz ücret istiyoruz" sloganıyla basın açıklaması yapmıştı.

Konuyla ilgili ulaştığımız belediye işçileri taleplerini yineleyerek enflasyon karşısında ezildiklerini söyledi.

Yüzde 51 kamu personeli yüzde 49 ise şirket çalışanı olan Orhan Kaya, “Kamu çalışanlarına 52 günlük tediye hakkı verilirken biz bu haktan faydalanamıyoruz. 2018 ile 2020 yılı arasında kanun hükmünde sözleşmeler imzalandı. Bu sözleşmelerin biz sendikalı bireylere pek de bir faydası olmadı. Yıllık zam yüzde 8 iken ayrıca vergi dilimlerine de takıldı. 2017 yılından beri artan enflasyon karşısında eziliyoruz” dedi.

‘KAYYUMDAN ÖNCE ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 70 FAZLASINI ALIYORDUK’

Kayyumdan önce de belediyede çalıştığını söyleyen Ali Karakuş ise, “Kayyumdan önce asgari ücretin yüzde 70 fazlasını alırdık. Kayyum sonrası 2017 yılında sözler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Toplam personel sayımız 3 bin 600 kişi. Yaklaşık 300'ü mühendislik statüsünde. Bunlar dışında çalışan personel izin kullandıkları zaman ya da mesai yapmadıklarında otomatik olarak asgari ücretin altında maaş alıyor. Sendikalar kanununda tanımlı olan sosyal yardım paketinden de mahrum kalıyoruz. İktidara yakın işçi sendikası olan Hak-İş'in kolu olan Hizmet-İş Diyarbakır’da faaliyet yürütüyor. Hizmet-İş sendikasının başkanı bizleri tehdit ediyor. İnsanları korkutarak kendi yanına çekmek istiyor” dedi.

‘ALDIĞIMIZ ÖDENEKLER YÜKSEK ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR’

16 yıldır belediye çalışanı olduğunu belirten Barış Demir de, “İşçilerin aldığı net asgari ücretten kesinti yapılmayacağını söylediler. Ancak benim bu ayki maaş bordromda 5 bin 400 lira varken arkadaşıma 5bin 100 lira yatırılmıştı. Diyarbakır’da ev kiraları 3 bin lira ve üstü iken insanlar nasıl bu ücretlerle yaşayacaklar? İşçiler kayyum döneminden beri bitik bir durumdalar. Kayyumun ilk 4 senesinde bizler yüzde 4’ten fazla bir zam almadık. Geçen sene yapılan toplu iş sözleşmesiyle beraber maaşlarımıza yüzde 16 zam yapıldı. Geçen sene için kötü bir zam değildi ancak enflasyon her geçen gün katlanarak arttı ve aldığımız ücretler eridi. Kayapınar Belediyesi'nde benimle aynı işi yapan başka bir arkadaş 10 bin maaş alabiliyorken sırf hükümete yakın bir sendikada olmadığımız için aldığımız para ortada” ifadelerini kullandı.

‘FARKLI SENDİKADAN OLDUĞUMUZ İÇİN…’

Kayyumdan önce belediyede mühendis olarak çalıştığını ancak kayyumdan sonra zabıtalık görevine verildiğini söyleyen başka bir çalışan ise, “10 yıllık belediye çalışanıyım. Almış olduğumuz sosyal paket desteği ve ek mesailerle maaşımız asgari ücreti anca buluyor. Geçen ay 5 tane bayram mesaisi yaptım ve 22 saat ekstra mesai yapıp pazar günleri de çalıştım ancak aldığım ödenek 6 bin 400 lira oldu. Kaba hesapla mesaileri ve sosyal paket desteğini çıkarırsak aldığım maaş 4 bin küsürü buluyor. 2 aydır ‘zam yapacağız’ diye bizleri oyalıyorlar. Ancak kadrolu çalışanlar maaşlarını zamlı olarak aldılar. '1 Temmuz itibariyle yapacağımız ek protokol ile maaşlar zamlı alınacak' vaatlerinde bulundular ancak halen bu vaat gerçekleşmedi. Yönetim olumlu ya da olumsuz artık bir açıklama yapmak zorunda. Bu kadar insanı sürüncemede bırakmak ve umutlandırmak doğru değil” diye konuştu.