Diyarbakır Barosu'ndan nafaka raporu

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, mahkeme kararlarını inceleyerek hazırladıkları nafaka raporunu basınla paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, 2 bin 97 dosyayı inceleyerek hazırladığı "Mahkeme Kararları Işığında Nafaka Araştırması" raporunu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıkladı. Raporda, nafakanın açlık sınırının altında olduğu vurgulandı.

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman'ın açış konuşmasını yaptığı basın toplantısında, raporu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Aslı Pasinli ve Yürütme Kurulu Üyesi Hatice Demir okudu.

2017-2018 yılları arasında Diyarbakır Aile Mahkemelerinde karara çıkan 2 bin 97 dosyanın incelenmesi neticesinde hazırlanan raporda, nafaka araştırması yapmaktaki amaçlarının, kamuoyuna yansıyan yoksulluk nafakası tartışmalarının somut verilerini paylaşmak olduğu belirtilerek, kadınların evlilik sürecinde hem ev içi emek ve bakım emeği ile sömürüldükleri hem de şiddete maruz kaldıkları vurgulandı.

Tekil ve sansasyonel örneklerle yürütülen yoksulluk nafakası tartışmalarının konuyu özünden uzaklaştırdığı vurgulanan raporda, kadınların boşanma ve nafaka davalarındaki süreçlerde yaşadıkları zorluklar hakkında bilgi edinmek, gerçek nafaka miktarları konusundaki rakamsal verilere ulaşmak ve bu bilgi ışığında tartışmaların kamuoyunda sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamayı hedeflediği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Raporumuz verileri dikkate alındığında kadın ve erkekler arasındaki derin eşitsizlik nedeniyle nafaka hakkının korunması gerekmektedir. Dahası nafaka oranlarının “asgari yaşam gereksinimlerini” karşılamaya yetecek orana yükseltilmesi gerekmektedir.

‘AÇLIK SINIRININ ALTINDA’

Rapordan bir takım verileri sunan avukat Aslı Pasinli, bin 897 adet dosya türünün “boşanma ve ferileri”, “nafaka”, “nafakanın artırılması” ve “nafakanın azaltılması”na dair olduğunu belirterek, dosyalar arasından yalnızca 342’sinde kadın için yoksulluk nafakasına hükmedildiği tespit edildiğini ifade etti.

Çalışma kapsamında yapılan incelemede, çocukların velayetinin çoğunlukla kadına verildiğine dikkati çeken Pasinli, kadınların çocukların velayetini alma oranı yüzde 74,3 iken erkeklerin velayeti alma oranı yüzde 17,1 olduğunu vurguladı. 

342 dosyanın 270’inde yoksulluk nafaka miktarı 100 ile 500 TL arasında değiştiğine değinen Pasinli, 58 dosyada ise 501 TL ile bin TL arasında olduğunu, yoksulluk nafakası kararlarından sadece iki tanesinde nafaka miktarının 3 bin TL üzerinde olduğunu belirtti.

Demir, 2017 ve 2018 yılları verileri birlikte değerlendirildiğinde, yoksulluk nafakasına hükmedilen 342 dosyadan 334 tanesi açlık sınırının altında iken, hükmedilen yoksulluk nafakasının sadece 8 tanesi açlık sınırının üzerinde olduğunu aktardı. (DUVAR)