Diyarbakır Barosu: Hiçbir zaman boyun eğmedik, eğmeyeceğiz

Diyarbakır Barosu, DTK soruşturması kapsamında gözaltına alınan avukatlarla ilgili açıklama yaptı: "Bilinmelidir ki; gözaltı ve tutuklama tehditleri ile Diyarbakır Barosu hiçbir zaman boyun eğmedi ve eğmeyecektir."

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - DTK soruşturması kapsamında aralarında avukatların da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Diyarbakır Barosu, "Yargı reformu, avukatları ve sivil toplum örgütü temsilcilerini gözaltına almakla başladı" dedi.

Operasyonda Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 17 avukat gözaltına alındı. Diyarbakır Barosu avukatların yanı sıra sivil toplum kurumu temsilci ve üyelerinin de gözaltına alınmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Yürütülen soruşturmanın detaylarına ilişkin gün içinde ayrıca açıklama yapılacağının belirtildiği açıklamada, gözaltına alınanların serbest bırakılması talep edildi.

Açıklamada, “Bu sabah saat 4:30’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında ‘Demokratik Toplum Kongresi binasında farklı tarihlerde yapılan aramalarda elde edilen fiziki ve dijital dokümanlarda isimlerinin bulunduğu’ iddiasıyla, Baromuz üyesi en az 17 meslektaşımız ile Şırnak ve Adıyaman Barosu iki meslektaşımızın yanı sıra diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin evine baskın yapılmış, evleri aranmış ve devamında gözaltına alınmışlardır” bilgisine yer verildi.

Diyarbakır Barosu’nun kurumsal yapısına, üyelerine ve sivil toplum alanında çalışan hak örgütlerine yönelik uzun zamandan bu yana sistematik bir şekilde baskı, tehdit ve gözaltılar yapıldığına dikkat çeken açıklamada, “Bu sabah yapılan baskınlarla da Diyarbakır Barosu’nun sesinin boğulmak istenildiğini, sivil toplumun çalışmalarına doğrudan müdahale edildiğini bizlere bir kez daha göstermiştir” denildi.

'GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILSIN'

Diyarbakır Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Hukukun ayaklar altına alındığı, yargının iktidarın emir ve talimatlarına göre hareket ederek avukatları baskılamaya çalıştığı günlerden geçmekteyiz. Demokrasinin ve Hukuk Devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yaratacağı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin bir arada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidirler.
Diyarbakır Barosu olarak; barış ve huzur içinde yaşamanın yegane yolunun demokrasiye ve hukuk devletine dönüş yapmakla mümkün olduğu görüşümüzü tekrarlıyoruz. Güvenlik endeksli yürütülen, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bu hukuk dışı operasyona son verilmesini, meslektaşlarımızın ve diğer gözaltındaki STK temsilcilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” (DUVAR)