Diyarbakır Barosu: Avukatlara yönelik keyfi soruşturmalar yapılıyor

Meslektaşlarının faaliyetlerinin keyfi ve hukuk dışı soruşturmalarla engellendiğini belirten Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi, adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi, meslektaşlarına yönelik keyfi ve hukuk dışı soruşturmaları kınayan bir açıklama yaptı. Adliye önünde yapılan açıklamaya Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da katıldı.

"Hukuk devletinin ve adaletin koruyucusu olan savunmaya ve avukatlara karşı yeni bir saldırı ile karşı karşıyayız" denilen açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz günlerde Mebya-Der’e yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 29 kişinin ifadelerinin alınması sırasında hazır bulunan bazı avukatların da sonradan aynı soruşturmaya şüpheli olarak dahil edildiği hatırlatıldı.

VEKALETNAMELER SORUŞTURMA NEDENİ SAYILDI

18 avukatın, Mebya-Der'de yapılan arama sırasında bulunan noter vekâletnamesinde adları geçtiği için soruşturma dosyasına şüpheli sıfatı ile eklendiklerini belirtilen Avukat Hakları Merkezi Başkanı Barış Yiğit açıklamanın devamında şunları söyledi:

"Avukatlar artık aldıkları vekaletname ile dahi suçlanmakta, soruşturma ve kovuşturma tehdidine maruz kalmaktadır. Soruşturmaya şüpheli olarak eklenen meslektaşlarımızın aynı soruşturma kapsamında şüpheli müdafiliği yapmaları da yine keyfi bir şekilde engellenmiştir.

'MESLEKİ FAALİYETLERİMİZ ENGELLENİYOR'

Gözaltına alınan kişilere yönelik keyfi ve hukuk dışı uygulamalara karşı müvekkillerinin hakkını ve hukukunu koruyan meslektaşlarımız, bu hukuksuzluklara karşı hukuksal mücadele yürüttükleri, hukuka aykırılıkları engellemeye çalıştıkları ve bunları tutanak altına aldıkları için sindirilmeye çalışılmış, mesleki faaliyetleri de bu kapsamda engellenmiştir.

Avukatlık Kanunu'ndaki soruşturma usulleri dahi dikkate alınmadan yürütülen bu soruşturma, yalnız içerik olarak değil; usulen de bir hukuk garabetidir. Bu olayı, Kasım 2020’de evleri basılarak gözaltına alınan 34 meslektaşımıza karşı yürütülen soruşturmanın devamı olarak değerlendiriyoruz. Savunmaya yönelen bu sistematik saldırılar ile avukatların mesleki faaliyetlerini sürdürmeleri engellenmek istenmektedir. Nihai olarak da toplumun adalete erişimi engellenmekte, yurttaşlar savunmasız bırakılmaktadır. Savunmayı susturmaya yönelen bu ve benzeri saldırılar ile yılmayacağımızı ve susmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz." (DUVAR)