Bağlar’da kentsel dönüşümü sadece AK Parti istiyor

Bağlar Belediyesi, Bağlar’ın Kaynartepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesini ‘müjdeleyen’ afişleri billboardlara astı. Ancak HDP, SAADET, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan projeye kuşkuyla yaklaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da son günlerde merkez Bağlar ilçesinin Kaynartepe Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüm konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan projeyi imzaladı. Bağlar Belediyesi kentsel dönüşümü müjdeleyen afişleri billboardlara astı. Ancak mahallelinin ve mahalle muhtarının proje hakkında bilgi sahibi olmadığını, “Bağlar’da kentsel dönüşümü kim istiyor?” başlıklı haberde gündeme getirmiştik. Haberden hemen sonra Bağlar Belediyesi, konuyla ilgili bir komisyon kuracağını, bu komisyonun mahallelileri bilgilendireceğini duyurduysa da henüz ortada komisyondan eser yok.

Bu arada Bağlar’da kentsel dönüşüm projesi AK Parti dışındaki partilerin de gündemine girdi. HDP, SAADET, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi il başkanları, kentsel dönüşümle ilgili yaptıkları açıklamada, projenin mahalleli başta olmak üzere kimseyle paylaşılmadığından yola çıkarak eleştiriyorlar. Dört partinin il başkanlarının kuşkusuna bir diğer neden ise Sur ilçesinde yapılan kentsel dönüşüm. Sur’da yaşayan insanların mağduriyeti giderilmediği gibi yıkılan evlerin yerine yapılanlar da hiçbir kesimin onayını alamadı.

ZEYAT CEYLAN: UCUBE ÖRNEKLER VAR ÖNÜMÜZDE

HDP’li milletvekilleri Semra Güzel ve Dersim Dağ, Bağlar ilçe örgütüyle birlikte Kaynartepe’de incelemelerde bulundu. Mahalle muhtarları ve yurttaşlarla görüştüler, beklentilerini, endişelerini dinlediler.
HDP Diyarbakır İl Başkanı Zeyat Ceylan, 31 Mart yerel seçimlerinde Bağlar Belediye Başkanı seçilmişti. Ancak YSK, Ceylan’ın KHK’li olduğunu gerekçe göstererek mazbatayı, seçimi ikinci sırada tamamlayan AK Parti adayı Hüseyin Beyoğlu’na vermişti.
Belediye başkanı seçildiği bölgede yapılacak kentsel dönüşümü değerlendiren Ceylan, eleştirilse de kentsel dönüşümün dünyanın birçok yerinde yapıldığını hatırlatarak, “Bizim esas derdimiz Kaynartepe’de oturan yurttaşların mağdur edilmemesi” dedi. Ceylan, söz konusu proje hakkında hiç kimsenin bilgisi olmadığını belirterek, “Bu kentte TMMOB var, siyasi partiler var, bu kentte bir değişiklik olacaksa, bir mahalle yıkılacaksa bunlarla konuşmak gerekiyor. Ellerinde bir proje varsa bu projenin ayrıntılarını mahallenin muhtarına, ihtiyar heyetine, kadınlarına, çocuklarına anlatmak gerekiyor. Yangından mal kaçırır gibi, projenin ayrıntıları hakkında bilgi vermeden bir mahallenin yıkılması doğru değildir. Sur ilçesinde yaptıkları ortada. İnsanları mağdur ederek evlerini yıktılar. Yıkılan evlerin yerine yaptıklarına da ‘ucube’ diyor halkımız. Kimsenin onayını alamadılar. Böyle örnekler var önümüzde” şeklinde konuştu.

 

Bağlar Belediyesi kentsel dönüşümü müjdeleyen afişleri billboardlara astı.

Proje ile ilgili ciddi kuşkularının olduğunu dile getiren Ceylan, “Evleri yıkılacak insanlar bu sırada nerede, hangi koşullarla kalacaklar? Binlerce esnafı var Bağlar’ın, bunların mağduriyeti nasıl giderilecek? Yeni evler, iş yerleri kimlere verilecek, bunların bilinmesi gerekiyor. Bu proje ile rant çevrelerine yeni kapılar açılacak ve halkımız mağdur edilecek. Bu yönde kuşkularımız var. Bu kentsel dönüşüm projesini ile halkımızın mağdur edilmemesi için girişimlerimiz olacak” şeklinde konuştu.

HDP, son yerel seçimlerde yüzde 70’in üstünde oy almıştı. Kentsel dönüşüm projesinin HDP’nin Bağlar’daki oylarına yönelik bir 'operasyon' olduğu yönünde yorumlar da yapılıyor. Ceylan, “7 Haziran seçimlerinde partimiz yüzde 78 civarında oy aldı. Bağlar’daki insanlarımız gittikleri ilçelerde de partisine oy verecektir. Sur’da mahalleleri yıktılar ama ne oldu, insanlarımız yine partilerine oy verdi. HDP’nin seçmenini dağıtarak bir sonuç elde edeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

AYDIN ALTAÇ: MAĞDURİYETE İZİN VERMEYECEĞİZ

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, partisinin Bağlar İlçe Başkanı Ramazan Delidolu ile birlikte Kaynartepe Mahallesi’ne giderek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. 

Altaç yaptığı açıklamada, projeyle ilgili, “Bunun altyapısı yok. Bütçesi belli değil. Fizibilite çalışması yok. Vatandaşın kafasında çok ciddi soru işaretleri oluşturmuş. Önümüzdeki süreçte burada olabilecek bir kentsel dönüşüm çalışmasından sonra vatandaş nasıl geçinip barınacak? Bunlarla ilgili çok ciddi bilgi eksikliği var” dedi.

Sur ilçesindeki mahallelerde yıkım, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık yaptığı dönemde gerçekleşmişti. Altaç’ın bunu unutmuş olması mümkün değil elbette. Bağlar’da yaptığı görüşmelerin ardından, Sur’daki tahribatı Davutoğlu’nu anmadan eleştiren Altaç, “Tabii bir de Sur olayı var. Yaklaşık 4 yıldır bir arpa boyu yol aşamadık. Vatandaşlar halen evlerini alamadılar. Hatta kamulaştırma paralarını alamadılar. En son aldığımız bilgilere göre Sur ilçemizde vatandaşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yapmış olduğu sözleşmenin şartları bile yerine getirilmemiş. Şu anda muhatap yok. Şimdi siz Kaynartepe ile ilgili böyle bir karar aldığınız zaman onun muhatabı kim olacak? Kentsel dönüşüm nereden başlayacak, yıkımlar nasıl olacak, vatandaşa yıkım öncesinde ve sonrasında nasıl bir imkân tanınacak? Bunlar çok ciddi muamma. Onun için bu proje gerçek manada bu bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak bir çalışma değil” şeklinde konuştu.

Altaç, ayrıca, “Gelecek Partisi olarak bütün kadrolarımızla bunun önünde duracağız. Burada binlerce insan yaşıyor ve hepimizin çok sağlıklı karar alması gerekiyor. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

FESİH BOZAN: FIRSATÇILARA İZİN VERMEYİN

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bağlar Belediyesi tarafından yaklaşık 1 buçuk yıldır devam eden ön hazırlık safhasının ardından hazırlanan kentsel dönüşüm projesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Bozan, açıklamasında proje kapsamında yapılacak ihalelerin şeffaf olması gerektiğine dikkat çekerek şu noktalara değindi:

“Hak sahibi aileler, evlerini kimseye ucuz fiyata kaptırmasın, devlet bu tür fırsatçılara, imkan vermesin. Vatandaşın evi bire bir değiştirilsin, eğer değer farkı alınması düşünülüyorsa vatandaşın maddi durumu göz önüne alınarak, devlet bunu finanse etmelidir. Proje dahilinde olan semtlerde kamulaştırma yapılırken vatandaşların, fiyat konusunda rızası ve proje hakkında görüşü alınmalıdır. Doğru ve güzel bir proje yapılmışken, vatandaş mağdur edilmemelidir. İhale şeffaf yapılmalı kimseye peşkeş çekilmeli. Proje kâr amaçlı yapılmamalıdır. Bu güzel projenin arka planında, vatandaşın sırtından yeni zenginler meydana getirilmemelidir. Ehil, liyakatlı ve tecrübeli mühendislerle çalışılmalıdır. Kullanılan malzemeler kaliteli olmalı, 6 ay sonra yapılar dökülmemelidir. Yeşil ve doğal alanlar, dinlenme ve piknik alanları, yürüyüş parkurları ve çocuk oyun alanları ihtiyacı karşılayacak oranda olmalıdır. Belediyeler bütün çalışmalarında kârlılık üzerinde değil, hizmet ve sosyal belediyecilik esasları üzerinde çalışmalarını yapmalı. Yaşanabilir Bağlar için, benzer projelerin diğer semtler için de yapılmasını bekliyoruz.”  

CİHAN ÜLSEN: DETAYLI AÇIKLAMA YAPILMALI

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen de Bağlar Belediyesi’nin bir an önce kentsel dönüşüm projesiyle ilgili detaylı bir açıklama yapmasını istedi. Ülsen, Sur’da benzeri yaşanan ve hâlâ çözülmemiş bir sürü sorunu içinde barındıran kentsel dönüşüm pratiğine dikkat çekerek, Kaynartepe mahallesi nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı.

Ülsen, şunları söyledi: “Diyarbakır Bağlar ilçesi Kaynartepe mahallesinde başlatılacak olan kentsel dönüşüm projesi birçok sorun barındırıyor. Öncelikli sorun bu projenin tam olarak ne olduğuna dair yetkili makamlardan bir açıklama ya da bilgilendirme yapılmaması. Şehrin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla Bağlar’da yapılacak kentsel dönüşüme ilişkin projenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı, maliyeti, ihtiyaç olup olmadığı, alt yapı sorunları ve özellikle Kaynartepe mahallesinde yaşayan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin önemli soru işaretleri mevcut. Bu haliyle özellikle Diyarbakır Sur’da benzeri yaşanan ve hâlâ çözülmemiş bir sürü sorunu içinde barındıran kentsel dönüşüm pratiği Bağlar’da uygulanacak mevcut duruma kuşkuyla yaklaşmamıza sebebiyet veriyor. Bağlar Belediyesi’nin bir an önce bu projeye dair detaylı bir açıklama yapması bu açıdan önemli. Aksi durumda Sur’da bir benzerini yaşadığımız büyük bir sorun olarak Bağlar’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını da uzun bir süre konuşuyor olacağız.”