Diyanet hafızlık bursu için 2,77 milyon TL bağış topladı

Örgün eğitimdeki öğrencilere hafızlık eğitimi veren Diyanet, burs verebilmek için dini bir vakıfla imzaladığı protokol çerçevesinde bağış toplamaya başladı. 1.5 ayda 2,77 milyon TL bağış toplandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyanet İşleri Başkanlığı, hafızlık eğitimine yönelik çalışmalarının kapsamını genişletiyor. Son olarak aralık ayında Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) ile protokol imzalayan Diyanet, hafızlık eğitimi alan öğrencilere burs verebilmek için ocak ayı başından bu yana 2 milyon 770 bin Türk Lirası bağış topladı. 

Diyanet, üç sene önce örgün eğitimdeki öğrencilerin hafızlık eğitimi alabilmelerinin önünü açtı. "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" ilk olarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Ankara'daki Medine İmam Hatip Ortaokulu'nda başladı.

Ardından 2019 yılının Mayıs ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile bir protokol imzalandı. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan "Okul-Kuran Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Protokolü" ile örgün eğitime devam eden öğrencilerin hafızlık yapabilmesinin yolu açıldı.

Protokolde, projenin amacı, "örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi, mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi" olarak belirtiliyor.

Hafızlık eğitimini 5'inci ve 6'ncı sınıfta tamamlayan öğrenciler, aldıkları eğitimi 7'nci ve 8'inci sınıfta pekiştiriyor. Protokol, öğrencilerin hafızlık sürecinde kurslarda yatılı olarak eğitim görmelerine de imkân sağlıyor. Hafızlık belgesi alan öğrenciler, MEB tarafından belirlenen imam hatip liselerine yönlendiriliyor. Diyanet'in faaliyet raporlarına göre, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında örgün öğretimle birlikte hafızlık projesi kapsamında 14 bin 900 öğrenci, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ise 16 bin 639 öğrenci hafızlık eğitimi aldı.

HAFIZLIK EĞİTİMİ ALANA 3 BİN LİRA BURS

MEB ile imzalanan protokolde, "Projenin uygulanmasında maddi ve yerel imkânlardan yararlanmak ve hedeflenen amaçları gerçekleştirmek için müftülükler, üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yapılabilir" ibaresi var. Bu ibare Diyanet'in dini cemaat ve vakıflarla işbirliği yapmasına olanak sağlıyor. Öğrencilere yönelik hafızlık eğitimini genişletmeye devam eden Diyanet bu kapsamda son olarak Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) ile bir protokol imzaladı. 

DW Türkçe'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, aralık ayında imzalanan "Bir Hafız Yetiştiriyorum Projesi İşbirliği Protokolü" çerçevesinde hafızlık eğitimi alan öğrencilere MÜSDAV tarafından bir yılda toplam 3 bin Türk Lirası burs verilecek. Öğrencilere ayrıca, dini bayramlarda giysi yardımı yapılacak.

Diyanet'in internet sitesinde yapılan açıklamada, "Üniversite sınavında akademik başarı gösteren hafızlara maddi destek sağlanması amaçlanıyor" da deniliyor.

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Atalay, burs için hayırseverlerin MÜSDAV'ın internet sitesinden bağış yapabileceklerini açıkladı. Diyanet de resmi internet sitesinde "Hafızların eğitimine katkı sağlamak isteyen vatandaşlar aşağıdaki linke tıklayarak bağış yapabilecekler" ifadesiyle "Bir Hafız Yetiştiriyorum" projesinin internet bağlantısını paylaştı. Proje kapsamında Ocak ayının başından beri 2 milyon 770 bin Türk Lirası bağış toplandı. (DW Türkçe)