Divriği'de maden işçileri zam talebiyle üretimi durdurdu

Divriği'de yaklaşık 700 maden işçisi, ekonomik krize karşı ücretlerinde artış talebiyle iş bıraktı. Yürüyüş yapmak isteyen işçileri polis engelledi. Patrondan işçilere işten çıkarma tehdidi geldi.

Yaklaşık 700 maden işçisi, işverenin düşük zam teklifini kabul etmeyerek üretimi durdurdu.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sivas'ın Divriği ilçesinde yaklaşık 700 madenci dün ücretlerinin ülkenin ekonomik koşullarına göre ayarlanması talebiyle iş bıraktı. Divriği Gazetesi'nde yer alan habere göre, işçiler  iş bırakıp yürüyüş yaptı. İşverenin tehdit mesajları üzerine işçiler dün akşam üretimi durdurdu. Şirket yetkilileri ile görüşen işçiler, verilen düşük zam teklifini reddetti.

POLİS İŞÇİLERİN YOLUNU KESTİ

İşçiler, yaklaşık iki haftadır alt taşeron Çiftay firması ile haklarını aramak için görüşüyor. Ancak görüşmelerden sonuç çıkmayınca işçiler dün üretimi durdurarak yürüyüşe geçti. Divpelet üretim galerisi önünde toplanan demir madeni işçileri Cürek-Divriği Karayolu'nu bir süre trafiğe kapadı. İşçiler daha sonra karayolunu trafiğe açarak Divriği'ye doğru yürüyüşe geçti. Polis, Ermaden idari merkezine görüşmek için gitmek isteyen işçilerin yolunu kesti. Yürüyüşü engellenen işçiler, Divriği İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkililerine, "Haklarımızı aramak için, yürüyoruz. Ermaden ve Çiftay yetkilileri ile görüşmek istiyoruz" dedi. Divriği İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile maden işçileri arasında kısa bir görüşme yapıldı. Görüşmenin ardından işçiler arasından bazı kişilerin işletme yetkilileri ile görüşmesi için imkan sağlanacağı bildirildi. Ancak şirket yetkilileri ile yapılan görüşmede anlaşma sağlanamadı.

ŞİRKET İŞÇİLERE TEHDİT MESAJI GÖNDERDİ

Şirket, dün üretimi durduran, galerilere inmeyerek direnişe geçen işçilerin cep telefonuna WhatsApp mesajları gönderdi. Mesajlarda şu ifadeler yer aldı: "Bugün iş sözleşmesi ve yasaya aykırı olarak işe çıkmadığınız tespit edilmiştir. İşe başlamamanız halinde son çare olarak iş akdinizin feshi dahil, tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı ihtar ederiz. Yeraltı işletmesi için yeni vardiya ekipleri kurulmaktadır. Görevine devam etmek isteyenlerin vardiyalarında işbaşı yapmaları gerekmektedir. Vardiya başlangıç saatlerinde işbaşı yapan çalışanların ücret ve primlerinden kesinti olmayacak ve üretim kayıpları ile ilgili işlem yapılmayacaktır.” (HABER MERKEZİ)