Divriği Yaşam ve Doğa Platformu Üyesi Ali Aydın: Divriği’deki madenler halkı göçe zorluyor

Özel maden şirketleri tarafından bir yıldır maden araması yapılan Divriği’de, Yaşam ve Doğa Platformu’ndan Ali Aydın, yöre halkının tarım ve hayvancılıkla uğraştığını söyledi. Aydın "Madenlerle birlikte yerli halk göçe zorlanmış oluyor. Divriği’de Arapkir, Pülümür’e kadar uzanan hatta yaşam komple bitirilmek isteniyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

SİVAS- Sivas, Erzincan, Dersim ve Malatya’nın ilçelerini kapsayan geniş bir bölgede bir süredir madencilik faaliyeti yapılıyor. Divriği Yaşam ve Doğa Platformu’ndan Ali Aydın, devletin bu bölgede yaptığı aramaların, özelleştirmelerle beraber özel maden şirketlerine geçtiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin yeraltı kaynakları araştırılıyor diye Divriği’nin %90’ı ruhsatlandırıldı. Erzincan’da ÇED raporu beklenmeden 1 yıldır sondajla arama yapılıyor. Bakır-krom madeni aranan yerlerde de kapasite artırımı yapılıyor. Bu aramalar alt yapı çalışması yapılmadan doğaya zararı araştırılmadan yapılıyor” diye konuştu.

'YAŞAM KOMPLE BİTİRİLMEK İSTENİYOR'

Maden ruhsatı verilen bölgeler

Divriği’nin Türkiye’nin demir ihtiyacının yüzde 63'ünü karşıladığını söyleyen Aydın, Divriği Ulu Cami ve Hüseyin Gazi Türbesi yakınına da taş ocağı açılacağını belirtti. Bölgede çıkarılan krom madeninin atıklarının Çaltı Suyu'na akıtılmasından dolayı temiz su kaynaklarının tahrip edildiğini ifade eden Aydın, “Çaltı Çayı’ndaki alabalıklar öldü. Bir bütün olarak yaban hayatı yok oluyor. Yöre halkı hayvancılık, tarım arıcılıkla uğraşıyor. Madenle birlikte bunların hepsi bitiriliyor ve bölgede yaşayan insanlar madende çalışmaya zorlanıyor. Divriği’de Arapkir, Pülümür’e kadar uzanan hatta yaşam komple bitirilmek isteniyor” dedi.

‘HEPSİ OKUNMASIN DİYE ÇED RAPORLARINI UZUN YAZIYORLAR’

Ali Aydın

ÇED raporunda adı geçmeyen Divriği’ye bağlı Oyuktepe, Akpelit, Duruköy köylerinde madencilik faaliyetine başlamayı düşünüldüğünü söyleyen Aydın, “Maden 5 köyden başlayacak. Var olan alanlarda da kapasite artırımı yapılacak. Demir-kırma yapılacak denilip, altın arama yapılacak. Altın araması yapılacağı ÇED raporunun altına sıkıştırılmış. Eskiden ÇED raporları 5-10 sayfaydı. Şimdi 100-150 sayfa yapılıyor. Hepsi okunmasın diye yaptıkları bir yöntem bu” diye konuştu.

‘KÖYLERİ TEK TEK GEZEREK HALKI ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Sosyal medyada Divriğili iş insanlarına çağrı yaptıklarını söyleyen Ali Aydın, Divriği’nin madenlere mahkûm olmadığını, başka bir Divriği’nin var olabileceğini düşündükleri için Divriği Yaşam ve Doğa Platformu’nu kurduklarını belirtti. 20 Ekim’de sosyal medyada başlattıkları kampanya ile seslerinin duyurmaya çalıştıklarını aktaran Aydın, “Amacımız Divriği’nin maden değil tarım kentine dönüşmesi. Platform olarak köyleri tek tek dolaşıp halkı madene karşı örgütleme hedefini önümüze koyduk. Hep beraber Divriği’nin doğasına, kültürüne sahip çıkacağız.” ifadelerini kullandı.