DİSK'li belediye işçisi kadınlar 25 Kasım öncesi bir araya geldi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesi ilçelerde bir araya gelen DİSK üyesi işçi kadınlar bir kez daha taleplerini yineledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çiğli ve Karşıyaka Belediyelerinde çalışan DİSK'e bağlı Genel İş 8 No’lu şube üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesinde Çiğli Şantiye Tesisi'nde toplandı. "Evde, işte, sokakta, şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede" yazılı pankart taşıyan kadınlar, “Susmuyoruz” yazılı pankartı da binaya astı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, hayatlarından ve haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, “İş yerlerinde, semtlerde, mahallelerde, ayakta kalmamızı sağlayan dayanışmayı ilk örgütleyen biz kadınlarız. O nedenle yalnız ya da seçeneksiz değiliz” dedi.

'ŞİDDETE KARŞI NASIL BİR ARADA OLACAĞIMIZI KONUŞACAĞIZ'

Bornova Belediyesi'nde çalışan DİSK 7 No'lu şube üyesi kadın işçiler ise Büyükpark'ta toplanarak, belediye binası önüne yürüdü. Yürüyüşte sık sık “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganı atan kadınlar belediye önünde yaptıkları açıklamada, her alanda şiddete karşı birlikte mücadeleye çağırdı. Kadınlar için yaratılmaya çalışılan zifiri karanlığa teslim olmayarak dayanışma ile yürüdüklerini ifade eden kadınlar, “Bizler alanlarda, sokaklarda, işyerlerimizde bulunduğumuz her yerde ILO 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesini konuşacağız, İstanbul Sözleşmesi'ni konuşacağız. Yoksulluğu, bize dayatılan KHK’ları, kadınları hiçe sayan yargıyı, enflasyonu, tacize, mobbinge, şiddete karşı nasıl bir arada olacağımızı konuşacağız” açıklamasını yaptı.

İlçelerde düzenlenen açıklama ve yürüyüşlerin ardından ise DİSK üyesi işçi kadınlar Konak Pier önünde bir araya geldi. Konak Eski Sümerbank önüne düzenlenen yürüyüşte, sık sık “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Yürüyüşe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı.

Yürüyüşün ardından kadınlar adına açıklama yapan Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, çalışma yaşamında kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu belirterek, ILO 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi'nin hükümet tarafından hızla onaylanması ve etkin bir biçimde uygulanması gerektiğini vurguladı.

'İKTİDARIN KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARI EŞİTSİZLİĞİ VE AYRIMCILIĞI DERİNLEŞTİRİYOR'

İktidarın kadın düşmanı politikalarının eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştirdiğini de belirten Gümüştekin, kadınların erkek şiddetine karşı korumasız bırakıldığını, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için atılan adımın da bunun örneği olduğunu ifade etti. Kadınlar olarak örgütlü mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Gümüştekin, kadınların taleplerini ise şöyle sıraladı:

*İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın.

*25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın.

*Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

* Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.

* Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

* Kovid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.

* Ekonomik krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin.

ÇERKEZOĞLU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise kadına yönelik şiddeti doğuran ve besleyen her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı mücadele edeceklerini vurgulayarak, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini söyledi. ILO 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi için mücadele ettiklerini belirten Çerkezoğlu, eşitsizliğe, ayrımcılığa ve ekonomik krize karşı alanlarda olacaklarını da vurguladı. (DUVAR)