DİSKİ'nin yüzde 100'lük su zammına tepki: Bu zulümdür

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, şehir içinde yüzde 25, bazı ilçelerde ise yüzde 112,4 oranında değişen zam yaptı. Tüketiciler DİSKİ’nin suya yaptığı zamdan faturaları alınca haberdar oldu. Fevzi Cengiz, “Yüzde 100 zam zulümdür” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) suya zam yaptı. Zam kararı, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinin yerine Valilikçe atanan memurlar tarafından alındı. 8 Temmuz’da yapılan toplantıda gündeme alınan zam kararı, mesken, bahçe, ticari işletmeler, resmi daireler, şantiye, sanayi abonelerini kapsıyor.

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü yetkilisi, “DİSKİ’nin sürdürülebilirliği için bu mecburi bir zamdır. Yine, suyumuzun kadrinin kıymetinin bilinmesi ve boşa sarf edilmemesi, heba edilmemesi açısından da bu uygulamaya gitmek zorundaydık” ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinde suya yapılan yüzde 100 zam tepkilere neden oldu. Çünkü DİSKİ’nin yaptığı zamdan sonra evlere gelen faturalar ikiye katlandı. Bahçe sulama faturalarına yapılan zam nedeniyle, şimdiye kadar 800 TL gelen fatura, 2 bin TL civarında geliyor.

'ZAM BÜTÇEYE YÜK GETİRDİ'

Fevzi Cengiz

DİSKİ’nin sessizce uygulamaya başladığı su zammı, Diyarbakır’da genel bir sessizlikle karşılandı. Ancak sessiz kalmayanlar da oldu. Bunlardan biri de Fevzi Cengiz.

Diyarbakır’ın yeşil semtlerinden olan ve Seyrantepe Toplu Konutlar olarak bilinen semt, Diyarbakır’ın en yeşil bölgelerinden. 1996’dan beri yerleşim alanı olan Toplu Konutlar’daki binaların tümünün bahçesi var. Toplu Konutlar Şilbe 1. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Cengiz, Toplu Konutlar’da 2 bin ev bulunduğunu belirterek, “Şimdiye kadar bütün belediye başkanları döneminde normal fiyatlar üzerinden yeşil alan sulaması yapılıyordu. Yıllardır, sulama şebekesini içme suyundan temin ediyorduk” dedi.

Salgın sürecinde suya yüzde 100 zam yapılmasını kınayan Cengiz, “Ancak bu sene belediye kimseye haber vermeden, uyarıda bulunmadan suya yüzde 100 zam yaptı. Bu zam zaten dar gelirli olan sakinlerimizi zor durumda bıraktı. Bu zam hem ada bütçesine hem yönetim bütçesine hem de aile bütçesine büyük bir yük getirdi. Bu zammın haksız olduğunu düşünüyoruz, geri alınması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘BÖYLE BİR YAKLAŞIM OLABİLİR Mİ?’

Suya neden yüzde 100 zam yapıldığını öğrenmek için DİSKİ yetkilileriyle görüştüğünü söyleyen Cengiz, “Bize ‘5 yıldır suya zam yapmadık, o zaman niye gelmediniz’ diye cevap verdiler. Böyle bir yaklaşım olabilir mi?” diye sordu.

DİSKİ yetkilileriyle yaptıkları görüşmede zam kararının Belediye Meclisi tarafından alındığını öğrendiklerini söyleyen Cengiz, “5 yıldır zam yapmadıklarını söylediler. Bu zam zorunludur gibi şeyler söylediler. Biz de diyoruz ki yüzde 100 zam ağır bir karardır. Yüzde 20 mi, 25 mi zam yapıyorlar, yapsınlar. Zammı onaylamıyoruz ama yine de makul bir zam olur. Zam yüzde 100 olunca herkesin bütçesini sarsıyor, zor durumda bırakıyor. Şu anda 32 adanın tümü ödeme zorluğu çekiyor. Neden ödeme zorluğu çekiyor, çünkü daha önce 500-600 lira gelen fatura, şimdi 1300-1400 zamlı geliyor. Herkes bütçesini yaparken su giderlerini de hesaplayarak hazırlar. Ancak şu anda bu zam sakinlerimizi zor durumda bıraktı, ödeme güçlüğü çekiyorlar. İncelense, zamdan sonra su parası ödemeyenlerin sayısının çoğunlukta olduğu görülecek” şeklinde konuştu.

DİSKİ'ye verilen dilekçe.

'ZAM GERİ ALINSIN'

Cengiz, yönetim kurulu olarak kimi ada sakinleriyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, “Ödemede zorluk çekiyorlar çünkü. Hatta bu sebepten dolayı icralık duruma düşenler oldu” dedi.

Suya yapılan zammın geri alınması için DİSKİ’ye dilekçe verdiklerini belirten Cengiz, “Belediye Meclisi’nin aldığı karardır, geri alamayız’ dediler. Yüzde 100 zam zulümdür. Buna karşı kamuoyu oluşmalı ve zam geri alınmalıdır” ifadesini kullandı.

Suya yapılan zam karşısında insanların sessiz kalmasını da değerlendiren Fevzi Cengiz, şunları söyledi:

“Aslında insanlar bu zam için çok öfkeli ama kime gidip itiraz edecek? Seçtikleri belediye başkanı hapiste. Kayyıma niye gitsinler? Seçimler gelsin, oylarıyla tepki göstermeyi bekliyorlar. Biz 'insanlar duyarlı olsun, zammın geri alınması için baskı oluşsun' istedik. Bu zammı geri alırlarsa memnun oluruz. Çünkü yüzde 100 zam hiçbir yerde görülmemiştir.”

Etiketler DİSKİ diyarbakır