DİSK Gıda-İş Başkanı Aslan: Çaykur işçisi açlık ve yoksullukla baş başa bırakıldı

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Özgıda-İş Sendikası'nın Çaykur'da imzaladığı satış sözleşmesini eleştirerek, "Çaykur işçisi yoksullukla baş başa bırakıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çaykur işçilerinin örgütlü olduğu Hak-İş'e bağlı Özgıda-İş Sendikası, işveren ile satış sözleşmesi imzaladı. Sözleşme sürecini eleştiren DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, yayınladığı yazılı açıklamada, "Dokuz aydır süren sözleşme görüşmeleri süresince bir kez bile sözleşmede gelinen süreçle ilgili Çaykur işçilerine bilgi vermeyen sendika yöneticileri, Çaykur işçilerine sormadan, danışmadan görüş ve önerilerini almadan sözleşme imzaladılar" dedi.

'ÇAYKUR İŞÇİSİ YOKSULLUKLA BAŞ BAŞA BIRAKILDI'

"Çaykur işçileri beş sözleşmedir aynı süreci yaşamak zorunda kalıyorlar" diyen Aslan, imzalanan sözleşmede Çaykur işçilerinin herhangi bir kazanımı olmadığını vurgulayarak, "Çaykur işçileri ve yöre halkı şunu çok iyi biliyor, bu sözleşmede kamu çerçevesi protokolünde imzalanan neyse aynısı Çaykur sözleşmesine yazılmıştır. Yani Çaykur işçisinin tek bir kuruş kazanımı olmadığı gibi kayıpları söz konusudur. Yükselen enflasyon, artan vergi dilimleri, raflardaki fahiş fiyatlar kamu çerçevesi protokolünde belirlenen ücret artışlarını alıp götürmüştür. İşçiler bir defa daha açlık ve yoksullukla baş başa bırakılmışlardır" ifadelerini kullandı.

'KOŞULLAR AÇISINDAN KAMU İŞLETMELERİYLE EŞİTLİK YOK'

Çaykur’da çalışan işçilerin üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen Aslan, "Hani Çaykur işçisi emsal ücret olarak diğer kamu kurumlarıyla aynı ücreti alacaktı, aradan sekiz yıl geçti arpa boyu yol alınamadı. Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, İl Özel İdarelerinde çalışan işçiler Çaykur işçilerinin iki katı ücret alıyor. Nerede adalet, nerede ücret dengesi. . Sadece ücret olarak değil sosyal yardımlar ve çalışma koşuları açısından diğer kamu işletmeleriyle eşitlik yok" dedi.

'ÇAYKUR İŞÇİSİNİN SOSYAL HAKLARINI İSTİYORUZ VE MÜCADELE EDEREK ALACAĞIZ'

Öz Gıda-İş'in Çaykur'da  genel müdürlük ve fabrika müdürleri nezdinde yapılan toplantılar ve baskılarla zorla üye kazandığını belirten Aslan, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Sendika olarak çağrıldığımız her yere gideceğiz. Buna Çaykur fabrikaları dahildir. İşçileri serbest örgütlenme ve sendika seçme hakkına karşı yapılacak baskılara karşı meşru haklarımızı, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaktan geri durmayacağız. Çaykur işçisine kadro talebimizi istemeye devam edeceğiz ve işçilerin gücüyle alacağız. Çaykur işçisi diğer kurumlardaki emsal işçiler kadar ücret alacak bunu isteyeceğiz ve işçilerin gücüyle alacağız.

Çaykur işçisinin sosyal haklarını istiyoruz ve mücadele ederek alacağız. Çaykur işçilerine bir kez daha sesleniyoruz. On yıldır sizleri oyalayan bu sendikal anlayıştan kurtulma zamanı gelmiştir. Sendikamızın kapıları Çaykur işçilerine sonuna kadar açıktır." (HABER MERKEZİ)