Dışişleri: Suriye'deki seçimler gayrimeşru

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki devlet başkanlığı seçimleri hakkında açıklama yaptı. Seçimler 'gayrımeşru' ve 'suni meşruiyet sağlama girişimleri' olarak nitelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de bugün düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini 'gayrımeşru' olarak niteledi. Yazılı açıklamada, "Rejimin sonucu malum seçimleri öne sürerek suni meşruiyet sağlama girişimlerine izin verilmemesi ve BM kolaylaştırıcılığında, Suriyelilerin sahipliğinde ve öncülüğünde yürütülen siyasi sürecin kesintisiz devam ettirilmesi önem taşımaktadır" denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Suriye rejimi tarafından bugün düzenlenen seçimler halkın hür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir nitelik taşımaktadır. Serbest ve adil olmayan şartlarda tertiplenen sözkonusu seçimler, Suriye ihtilafının siyasi çözümüne ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararının lafzı ve ruhuyla bağdaşmadığı gibi rejimin siyasi sürece ilişkin samimiyetsiz yaklaşımını da ortaya koymaktadır.

Rejimin sonucu malum seçimleri öne sürerek suni meşruiyet sağlama girişimlerine izin verilmemesi ve BM kolaylaştırıcılığında, Suriyelilerin sahipliğinde ve öncülüğünde yürütülen siyasi sürecin kesintisiz devam ettirilmesi önem taşımaktadır.

Türkiye, bu yöndeki gayretlerini Suriye halkıyla dayanışma içinde kararlılıkla sürdürecektir."

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin dışişleri bakanları da dün benzer bir açıklama yapmış, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad kullanırken sandık başında 'Batılı ülkelerin seçimler hakkında ne dediğiyle ilgilenmediklerini' söyleyerek, "O fikirlerin değeri sıfır" demişti. (DIŞ HABERLER)