Dışişleri: Myanmar'da orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Myanmar'da polisin, darbeyi protesto edenlere ateş açması sonucu en az 18 kişinin hayatını kaybetmesini bir açıklamayla kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Myanmar'da 1 Şubat'ta yapılan askeri darbeye karşı devam eden protestolarda bugün en az 18 kişinin öldürülmesini ve 30'dan fazla kişi yaralanmasını bir açıklamayla kınadı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Myanmar'da 1 Şubat'ta düzenlenen askeri darbe sonrasında ülkedeki istikrarın giderek bozulduğunun büyük kaygıyla gözlemlendiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün, güvenlik güçlerinin barışçıl gösteriler düzenleyen sivil halka karşı uyguladığı ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine yol açan orantısız güç kullanımını, şiddetle kınıyoruz. Ülkede barış ve istikrarın sağlanması için demokrasinin yeniden tesisine yönelik adımların bir an önce atılması, barışçıl göstericilere karşı uygulanan şiddetin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz."

 

BM: CİDDİ ŞEKİLDE RAHATSIZLIK DUYUYORUZ

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Myanmar'daki son şiddet olaylarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"Genel Sekreter, Myanmar'daki şiddet içeren baskıları güçlü şekilde kınıyor; ölü ve yaralı sayısının artmasından ciddi şekilde rahatsızlık duyuyor" ifadelerini kullanan Dujarric, Myanmar'da barışçıl göstericilere karşı ölümcül güç kullanılmasının ve ordunun keyfi tutuklamalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Dujarric, "Genel Sekreter, uluslararası topluma bir araya gelme ve Myanmar halkının iradesine saygı duyması için orduya net bir mesaj gönderme çağrısında bulunuyor" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)